Hyppää pääsisältöön

Työelämän huumehaitoista pitää puhua

Surullinen nainen miettii asioita yksikseen.
Huumeiden käyttäjiä ja heidän läheisiään on yhä useammalla työpaikalla. Silti aihe on tabu. Ihmisarvoista elämää -seminaarissa puhutaan avoimesti huumeita käyttävien läheisten hyvinvoinnista.

Työelämän huumehaitoista pitää puhua

Julkaistu 13.10.2021 klo 15:50
ProStoori
Kirjoittanut
Birgitta Suorsa
Huumeiden käyttäjiä ja heidän läheisiään on yhä useammalla työpaikalla. Silti aihe on tabu. Ihmisarvoista elämää -seminaarissa puhutaan avoimesti huumeita käyttävien läheisten hyvinvoinnista.

Huumeiden käyttö näkyy monin tavoin työelämässä, muistuttavat Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ja Irti Huumeista toiminnanjohtaja Mirka Vainikka.

- Huumeiden käyttö näkyy työpaikkojen asiakaskunnissa ja joskus työkavereiden huumeiden käyttönä, mutta myös niin, että työkaveri voi olla kuormittunut voi huumeita käyttävän läheisen takia tai työkaveri voi olla toipunut huumeriippuvuudesta, Vainikka kertoo.

- Ja valitettavasti on myös niinä tarinoina, joissa päihteet ottavat vallan ja riippuvuussairaus puhkeaa, hän muistuttaa.

Pro ja Irti Huumeista ovat aloittaneet kumppanuuden, jonka tarkoituksena on nostaa huumeiden käyttöä koskeva tabu reilusti puheenaiheeksi. Malinen muistutti kumppanuuden julkistamisessa, että huumeiden käytöstä aiheutuvat ongelmat ovat piilotettu ja vaiettu aihe, koska asia on niin käyttäjille kuin heidän läheisilleen hyvin raskas.

Järjestöjen yhteisessä Ihmisarvoista elämää -seminaarissa 8. marraskuuta puhutaan huumeita käyttävien läheisten hyvinvoinnista ja heille suunnatuista palveluista. Puhujina ovat päihdelääkäri, THL:n asiantuntija, Irti Huumeista ry:n ammattilaiset ja huumeista toipunut kokemusasiantuntija. Seminaari on avoin ja maksuton. Seminaari pidetään Helsingin Kalasatamassa, mutta mukaan pääsee myös Teams-yhteydellä.

Vainikan mukaan seminaariin odotetaan paljon Pron jäseniä, etenkin luottamustoimessa olevia, koska liittoon kuuluu paljon ihmisiä aloilta, joilla esimerkiksi huumerikollisuus näkyy eri tavoin.

- Tässä seminaarissa kannattaa seurata jokaista puhujaa. Siellä on Suomen huippuasiantuntijoita. Jos herää joitakin kysymyksiä, kannattaa rohkeasti kysyä. Toivomme vuoropuhelua ja kohtaamisia, kun koronatilanteen helpottuminen viimein antaa siihen mahdollisuuden.

Hän tähdentää, että seminaarin yhteydessä ihmiset pystyvät jakamaan  arkipäivän kokemuksia huumehaitoista.

- Ehkä ydinasia on se, kuinka me voimme tukea toinen toisiamme tässä yhteiskunnassa. Ja miten ihmisiä kuullaan ja kuinka erilaiset ihmiset tulevat kuulluiksi.

Ilmoittaudu seminaariin täällä.