Muutokset tuulet puhaltavat – ei vain henkilötasolla vaan tulevaisuudessa myös toimintatapoihin aletaan etsiä uusia keinoja. Näin uskovat eläkkeelle jäävä ict-alan sopimusala-asiamies Seppo Lundgren ja hänen seuraajansa, viestinnän suunnittelija Elli Ravantti.
Lundgren on viihtynyt Prossa 12 vuotta, Ravantti puolet siitä.
Ennen Prota Lundgren oli DNA-konsernissa neuvottelevana pääluottamusmiehenä.
‒ Näitä töitä on tehty muutama kymmenvuotta, ja ict-ala on tuona aikana muuttunut melkoisesti. Kun operaattorit keskittyivät omaan ydinliiketoimintaansa, mukaan tuli vuokratyötä ja alihankintaa sekä uusia yrittäjiä. Kukaan ei kontrolloinut, millä ehdoilla työtä tehtiin. Meno oli villiä. Ammattiliitolle syntyi melkoinen työsarka asioiden kuntoon saattamisessa.
Ravantti puolestaan oli kymmenisen vuotta sitten ict-alihankintayrityksen pääluottamusmies ja joutui pähkäilemään myös työsuhteen ehtoja.
‒ Ihan aluksi hädin tuskin tiesin, mitä ammattiliitto tarkoitti. Mutta kokemusta, osaamista ja varmuutta kertyi nopeasti Sepon ja muiden Pron asiantuntijoiden avun ansiosta.
Lähestymisiä uudella tavalla
Kun Lundgrenin paikka tuli auki, Pron viestinnässä työskentelevälle Ravantille oli selvää, että hän hakee uutta tehtävää. Hän toteaa palaavansa juurilleen edunvalvontaan – ict-alan lisäksi hän valvoo myös viestintäalojen etua.
‒ Vuodet viestinnässä eivät ole menneet hukkaan, olen saanut näköalapaikalta osallistua ja oppia kaikkien eri alojemme ominaispiirteitä, haasteita ja onnistumisia.
Lundgrenin mukaan Ravantin monipuolinen osaaminen on pelkästään hyvä asia.
‒ Edunvalvontatyössä viestinnässä pitää saada onnistumisia. Ellin ikäiset ihmiset ovat innokkaita tekemään viestintää uudella tavalla, mutta vanhemmasta väestä osa on ihan pihalla. Jos ei työssään tarvitse nykyaikaisia toimintatapoja, ei niistä välttämättä mitään ymmärräkään.
Ravantti korostaa olevan tärkeää, että kaikki pysyvät mukana.
Työuralla pitkällä olevien jaksamisesta on huolehdittava, mutta nuortenkin on jaksettava maksaa Sepon eläke eli työn on oltava mielekästä.
‒ Työuralla pitkällä olevien jaksamisesta on huolehdittava, mutta nuortenkin on jaksettava maksaa Sepon eläke eli työn on oltava mielekästä. Olen valmis jalkautumaan ja polvistumaankin tarvittaessa. Omalle sukupolvelleni ei ole outoa, ettei välttämättä nähdä kasvotusten työpaikan kahvihuoneessa. Minulla on pitkä historia somessa ja nettiyhteisöissä, sielläkin voidaan tavata.
Neuvotteluja työnantajankin kanssa
Vaikka vuokratyötä on edelleen olemassa, Lundgren toteaa sen olevan tänä päivänä jo pääosin sopimuksenmukaista. Lainsäädäntöä noudatetaan ja työsopimuksia solmitaan.
‒ Silti otteet ovat koventuneet: työnantajalla on halua päästä eroon tes-pöydässä sovituista asioista. Nojataan työnantajaliittoon ja ollaan valmiita menemään oikeusasteisiin asti: työnantaja hakee omalta kannaltaan positiivisia päätöksiä.
Lundgrenin mukaan pitäisi pyrkiä neuvottelemaan nimenomaan ongelmallisen työnantajan kanssa ja päästä luottamukselliseen keskusteluyhteyteen.
‒ Yrityksen toimintaa tulisi rakentaa työhyvinvoinnin suuntaan, jotta henkilöstöllä olisi motivaatiota tehdä työtä. Periaatteena pitäisi olla se, että aamulla on kiva mennä töihin. Ammattiliiton pitäisi ottaa enemmän yrityksiä haltuun ja vaikuttaa siten työmarkkinakenttään.
Lundgren uskoo, että isompien yritysten kanssa neuvottelujen jälkeen pienemmät tulevat perässä. Sielläkin halutaan tehdä sopimuksia tes-tasolla, jotta työntekijät saadaan pysymään.
‒ Työnantajan kanssa kannattaa neuvotella työsuhteen ehdoista myös paikallisesti. Se vaatii jaksamista ja kärsivällisyyttä. Haasteet muuttuvat ja pitää miettiä uusia keinoja.
Työnantajan kanssa kannattaa neuvotella työsuhteen ehdoista myös paikallisesti. Se vaatii jaksamista ja kärsivällisyyttä.
Asiamies kehityksessä mukana
Lundgrenin mukaan vuosien varrella tapahtuneita onnistumisia ovat olleet muun muassa tapaukset, kun yksittäisen jäsenen tai isomman joukon asiat on saatu kuntoon – varsinkin jos työnantaja on ollut tekemisessä mukana.
‒ On hienoa, kun yrityksen henkilöstön asiat ovat sujuneet ja luottamus on saatu aikaiseksi. Pron asiamies voi olla myös kehityksessä mukana: hän voi kertoa työnantajalle sellaista, mikä tuntuu tästä mukavalta. Myyntiprosessistakin kahdeksankymmentä prosenttia on psykologiaa. Aina ei ole kyse edes rahasta, vaan tekemisen tavoista.
Lundgren on tyytyväinen siihen, että Pro on uudistunut paljon verrattuna muihin ammattiliittoihin. Uudistumista kannattaa jatkaa: etenkin nuorten ajattelumaailmaan syventyminen heidän omalla kielellään olisi tarpeen.
‒ Nuoret eivät välttämättä ymmärrä, mitä edunvalvonta tarkoittaa ja ettei se ole tullut itsestään. He eivät ajattele huomista vaan uskovat työnantajaa, mikä voi olla ongelmallista.
Työtä jäseniä varten
Ravantti on valmis miettimään uusia keinoja ict-alan edunvalvonnassa. Tosin kaikkea ei kannata uusiksi pistää, sillä hyvää ja toimivaa on turha romuttaa.
‒ Sepon saappaat ovat isot ja monessa mudassa kahlanneet, mutta olen häneltä oppinut paljon: taustatyöt on tehtävä hyvin ja rauhallisena on pysyttävä. Tähtäimessä on pitkän aikavälin maali, mutta yhdessä uteliaiden ja pelottomien jäsenten, luottamusmiesten ja yhdistysten kanssa onnistumme.
Uuden asiamiehen työ muovautuu omanlaisekseen: eläkkeelle jäävän miehen ja kolmikymppisen naisen viestintä on väkisinkin erilaista.
‒ Paljon on varmasti uuden oppimista ja tiukkoja vääntöjä, mutta on ihana päästä lähemmäs ihmisiä: jäsenistöä vartenhan täällä ollaan. On tärkeää tavoittaa myös niitä jäseniä, jotka eivät tiedä, mitä hyötyä liitosta on. Kaikkia jäseniä pitää auttaa menestymään ja etenemään uralla, aina ei tarvitse olla pulassa.
‒ Otan tehtävät vastaan heti kun Seppo jää eläkkeelle, toden teolla pääsen työn makuun toukokuun opintovapaan jälkeen,” Ravantti sanoo.
Suunta ylös, katse alas
Kun mies ei ole ollut toimeton ikinä, hän ei aio olla sitä eläkkeelläkään. Lundgrenin työ on tähän mennessä peitonnut harrastuksetkin, mutta on toisaalta tarjonnut hyvän näköalapaikan.
‒ Olen saanut nähdä yllättävän paljon asioita, jotka antavat valmiuksia myös vapaa-ajalle.
Lundgren sanoo jäävänsä kaipaamaan työkavereita ja hyviä työnantajan edustajia.
‒ He ovat soittaneet ensin, kertoneet suunnitelmista ja kysyneet, mitä se tarkoittaisi liiton näkökulmasta. Yhteistyö on sujunut.
Näköalapaikkoja Lundgren löytää jatkossakin:
‒ Tykkään kulkea luonnossa: kiivetä vuorenrinteitä ylös ja katsella jyrkänteeltä alas.