Hyppää pääsisältöön

4+1 faktaa palkka-avoimuudesta

Lompakko, rahaa ja aterimet
Perinteisesti palkoista ei hiiskuta, kun moni kokee rahasta puhumisen jo lähtökohtaisesti epämiellyttävänä. Työelämän tasa-arvon kannalta palkka-avoimuudessa on kuitenkin liuta etuja.

4+1 faktaa palkka-avoimuudesta

Julkaistu 19.03.2022 klo 09:30
Uutiset
Perinteisesti palkoista ei hiiskuta, kun moni kokee rahasta puhumisen jo lähtökohtaisesti epämiellyttävänä. Työelämän tasa-arvon kannalta palkka-avoimuudessa on kuitenkin liuta etuja.

Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä on hyvä nostaa esille työelämän kuuma peruna: palkka-avoimuus. Lue alta miksi Pro kannattaa palkka-avoimuutta.

1. Tavoitteena tasa-arvoinen palkkaus

Palkka-avoimuus tekee palkkauksesta läpinäkyvämpää ja siten mahdollistaa tasa-arvoisemman palkkauksen. Tällä hetkellä monilla aloilla työehtosopimuksen päälle sovittavien lisien perusteet eivät ole läpinäkyviä, mikä lisää palkkasyrjinnän riskiä. Avaamalla palkkakeskustelua kaikille, avataan samalla myös mahdollisuus tasa-arvoisempaan palkkaukseen, kun palkkauksesta sovitaan reiluin ehdoin.

2. Sukupuolten väliset palkkaerot vihdoin historiaan?

Naiset saavat edelleen vähemmän palkkaa kuin miehet. Palkasta puhuminen ja palkkatietoisuus vähentävät myös sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää: kun palkat ovat avoimia, palkkasyrjintä tulee useammin esille ja siihen voidaan puuttua.

Katso alta pysäyttävä video sukupuolten välisistä palkkaeroista.

3. Vastuu tasa-arvoisesta palkkauksesta kuuluu työntantajalle

Kun palkkauksesta ei puhuta, vastuu palkkakehityksestä siirtyy usein työnantajalta ja yhteisöltä työntekijän hartioille; monen työntekijän henkilökohtainen palkkakehitys on edelleen valitettavan usein kiinni neuvotteluasemasta organisaatiossa. Palkkasyrjintä on laitonta ja työnantajan tulee pystyä perustelemaan kaikki palkkaukseen liittyvät erot ja päätökset. Kun palkat ovat avoimia, myös perusteiden on kestettävä päivänvaloa.

4. Tieto on valtaa

Työehtosopimus takaa tietyn pohjapalkan, mutta monilla aloilla sen päälle neuvotellaan paikallisesti erilaisista henkilökohtaisista lisistä. Tieto on valtaa ja siksi palkka-avoimuus parantaa työntekijän neuvotteluasemaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan palkkaan. Samalla avoimuus lisää työntekijän ymmärrystä siitä, miten organisaation sisällä palkkausjärjestelmät toimivat, jolloin mahdollisuus vaikuttaa omaan palkkaan kasvaa.

Palkka-avoimuuden riskit

 

+ 1 Myytti: Palkka-avoimuus lisää kateutta ja saa työntekijät riitelemään

Palkkakateutta toki on, mutta kateusmyytin ylläpitäminen hyödyttää vain työnantajaa ja mahdollistaa palkkauksen piilottelun. Todellisuudessa avoimuus palkasta voi kasvattaa yhteisöllisyyttä ja solidaarisuutta työntekijöiden välillä: kun palkkauksesta puhutaan reilusti ja avoimesti, kenenkään ei tarvitse arvailla perusteita omalle tai kollegojen palkoille ja työntekijät voivat yhtenäisenä rintamana varmistaa, että palkkaus on kaikilta osin oikeudenmukaista.