Työelämän rasismin ja syrjinnän aktiivinen torjuminen on ihmis- ja perusoikeuskysymys. Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän rasismin perusteella ja velvoittaa ehkäisemään syrjintää aktiivisilla toimilla. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Alla on listaus, joka helpottaa antirasistisen toiminnan edistämistä orgnanisaatioissa ja työpaikoilla.
-
Yhdenvertaisuussuunnitelma
Työelämän syrjintä on usein rakenteellista ja perustuu ennakkoluuloihin. Vuodesta 2015 lähtien yhdenvertaisuuslaissa on ollut säännös työpaikkojen yhdenvertaisuussuunnitelmista: yli 30 hengen organisaatioiden on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma, mutta mikään ei estä pienempiäkään organisaatioita laatimasta sellaista. Suunnitelma on konkreettinen väline, johon voidaan kirjata työpaikan selkeät toimintaperiaatteet, joilla tunnistetaan syrjintä, edistetään yhdenvertaisuutta ja puututaan rasismiin sen kaikilla tasoilla.
Varmista, että työpaikallasi on yhdenvertaisuussuunnitelma, johon sisältyvät antirasistinen koulutus ja toimenpiteet.
-
Anonyymi rekrytointi
Suomalaisen yhteiskunnan asenteet vaikeuttavat erityisesti maahanmuuttajataustaisten työllistymistä usein monen sukupolven ajan. Jo vieraskielinen nimi voi tuoda kutsuja työhaastatteluihin selvästi muita hakijoita vähemmän vaikka koulutus, työkokemus ja kielitaito olisivat samat.
Anonyymi rekrytointi on askel kohti yhdenvertaista työelämää. Organisaatioiden on hyvä kiinnittää rekrytoinneissa huomiota siihen, että työyhteisö on mahdollisimman moninainen.
-
Loppu ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäytölle
Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen polkeminen on usein rakenteellista. Työsyrjinnän muotoja ovat esimerkiksi työolojen ja palkkauksen polkeminen. Työntekijän oikeuksien tai alan palkkatason heikko tuntemus ja puutteellinen kielitaito voivat altistaa hyväksikäytölle. Työntekijä voi pelätä työpaikkansa puolesta, eikä siksi uskalla nostaa epäkohtia esille.
Yhteiskunnan tehtävä on suojata kaikkia työntekijöitä. Tämä edellyttää esimerkiksi riittäviä ja kattavia työsuojeluvalvonnan resursseja koko maassa.
-
Laadi viestinnällinen ohjeistus
Erityisesti sosiaalisessa mediassa, mutta myös työpaikalla, on tärkeä ohjeistaa organisaation henkilöstöä rasistisen kommentoinnin ja vihapuheen varalta, jotta siihen osataan puuttua tehokkaasti. Ohjeistuksessa on hyvä määritellä vihapuheen ja rasismin tunnusmerkit, jotta työntekijät tunnistavat tilanteet sekä selkeät toimintaohjeet, jotta jokainen voi tilanteen tullen puuttua rasismiin.
Jokaisella organisaatiolla on velvollisuus linjata nollatoleranssi vihapuheelle ja rasismille. Vaadi omalta työyhteisöltäsi samaa.
-
Henkilöstön kouluttaminen
Avoimeen rasismiin puuttuminen on vain yksi osa ongelman ratkaisua. Antirasistinen toiminta organisaatioissa vaatii myös rakenteellisen rasismin, mikroaggressioiden ja valkoisuusnormin tunnistamista ja aktiivista työtä niiden kitkemiseksi.
Aktiivinen henkilöstön antirasistinen kouluttaminen antaa työntekijöille konkreettisia työkaluja puuttua rasismiin myös silloin, kun sitä ei ole helppo tunnistaa tai siihen ei ole vakiintuneita käytäntöjä puuttua.
-
Antirasismia vuoden jokaisena päivänä
Yhdenvertaisen työelämän rakentamiseksi antirasistisen toiminnan tulee olla osa organisaation jokapäiväistä elämää, ei pelkästään erillinen teemaviikko. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että rasismia kitketään aktiivisesti kaikilla tasoilla, pyritään rakentamaan työpaikoista turvallisempia tiloja sekä toimimaan ja viestimään kaikille saavutettavasti. Tämä vaatii myös aktiivista kuuntelemista, organisaation jatkuvaa kouluttamista ja ongelman tunnistamista asiaksi, joka vaatii jatkuvia toimenpiteitä.
Voit aloittaa lukemalla lisää antirasistisesta toiminnasta näiden linkkien kautta:
- Olen antirasisti - Yhdenvertaisuuden puolesta -hanke
- Työelämän monimuotoisuuden työkalut - TEM
- Monimuotoinen työelämä - TTL
- Rasismin vastainen viikko - Punainen Risti
- Lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi