Keskellä Pohjois-Savon metsiä sijaitsee maailman nykyaikaisin metsäkonetehdas. Moni tietää Ponssen harvesterin Scorpionin, joka saa metsäkoneintoilijat vauvasta vaariin innostumaan. Harva kuitenkaan tietää, että näiden massiivisten metsäkoneiden takana on yritys, joka kehittää aktiivisesti yli 2 000 työntekijänsä osaamista.
Ponsse tarjoaa laajan valikoiman koulutusmahdollisuuksia aina ensiapukoulutuksesta tuote- ja johtamiskoulutuksiin. Motivaatio kouluttautumiseen nousee henkilöstön jatkuvasta oppimisesta, tiedonjanosta ja halusta tukea omia urasuunnitelmia.
Mielenkiintoisena erikoisuutena on Ylä-Savon ammattiopiston kanssa kehitetty opintopolku, jossa koulutetaan Ponsselle tulevaisuuden osaajia.
– Kahdentoista vuoden aikana Ponsse-polun tutkinnon on suorittanut yli 200 opiskelijaa, joista moni on työllistynyt myös yritykseen vuosien varrella, Ponssen henkilöstöjohtaja Tiina Kautonen kertoo.

Ensimmäisen vuoden tutustumisjakson jälkeen opinnot etenevät joustavasti ja käytännönläheisesti työssä oppimalla Ponssen toimipisteillä tai kumppaniyrityksissä. Tutkinnon vaatimat tiedot ja taidot opiskellaan työpaikolla ja siellä suoritetaan myös ammattiosaamisen näytöt. Ponsse-polulle voi hakeutua opiskelemalla YSAOlla kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja automaatioalan, auto- ja logistiikka-alan tai tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa.
Monet ovat aloittaneet uransa Ponssella tuotannossa tai huoltopalveluissa. Pohjakoulutuksena on yleensä ammattikoulututkinto, ja työn ohessa on hankittu esimerkiksi insinöörin tutkinto ja edetty uusiin tehtäviin.
– Ponsse-polku on hyvä väylä päästä työpaikalle. Halutessaan siitä voi sitten jatkaa opintojaan omien toiveiden mukaan, Kautonen kertoo.
Jatkokoulutuksesta haaveileville ponsselaisille on monenlaisia tukimuotoja aina rahallisesta tuesta työajan käyttöön liittyvään vastaantuloon. Tuotannon työntekijöiden lisäksi Ponsse tarvitsee Suomessa erityisasiantuntijoita tuotekehitykseen ja digitaalisiin palveluihin, kuten sähköistykseen, digitalisuuteen, dataan ja automaatioon.

Koulutusta koko henkilöstölle
Ponsse kehittää koulutustarjontaa liiketoiminnan tarpeiden ja ponsselaisten palautteen perusteella. Osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen ovat Ponsselle erittäin tärkeitä. Niiden avulla houkutellaan huippuosaajia yritykseen ja pidetään heistä kiinni.
– Haluamme tarjota henkilöstöllemme mahdollisuuden kehittyä ja kannustamme myös omaehtoiseen oppimiseen. Kehityskeskusteluista nousseita tarpeita toteutetaan mahdollisuuksien mukaan talon sisäisinä koulutuksina ja/tai henkilö ohjataan ulkoiseen koulutukseen, Kautonen kertoo.
Monet koulutuksista ovat myös pätevöittäviä ja siksi pakollisia kuten työturvallisuuskortti, tulityökortti tai trukkikortti. Niitä vetävät ulkopuoliset kouluttajat.
Koulutuskalenteri löytyy intrasta ja sen lisäksi tietoa jaetaan esihenkilöiden kautta.