Rentouttavalta mökkireissulta voi odottaa laineen liplatusta, grillieväitä, saunomista, ja ehkä pientä puuhasteluakin. Toisaalta välillä meno voi kommelluksineen muistuttaa mykkäkomediaa: liukastumisia, kaatumisia, vasaraniskuja ja hyönteisten hyökkäyksiä. Naurattaisi, jos ei sattuisi niin vietävästi.
Kivun ja tuskan välttämiseksi kokosimme muutaman esimerkin ja vinkkejä, joiden avulla mökkeily pysyy letkeänä ja pilke silmäkulmassa – kuvainnollisesti tietenkin.
Liukastumisen takuutekijät – sauna, vesi tai kumitossut
Yleisimpiä tapaturmia mökillä ovat kaatumiset ja liukastumiset: siirrytään veneestä laiturille, kirmataan saunasta uimaan, ongitaan kivikossa, kisataan pihapeleissä tai tehdään remonttia. Huonon tuurin lisäksi mukavien puuhien pahiksia ovat märät pinnat sekä ne kuuluisat liukkaat kumitossut. Useimmiten onneksi selviää mustelmilla tai ärräpäillä, mutta kunnon leiskautuksesta seuraa joskus venähdyksiä tai luunmurtumia.
Liukastuminen, kiuas ja patavedet ovat hurja yhdistelmä. Tuki- ja suojakaiteita, lauteiden askelmia, lattian liukkautta ja valaistusta on hyvä kohentaa tarvittaessa, varsinkin jos saunojissa on junioreita tai senioreita.
Tapaturmissa keski-ikäiset ovat vaaravyöhykkeessä: osin toimeliaisuutensa vuoksi, osin siksi, että kroppa ei aina pysy iloisen ja vetreän mielen mukana. Esimerkiksi jalkapallomaineen puolustaminen kumitossuissa märällä nurmikolla on riskialtista. Verrytellä kannattaa jopa ennen halonhakkuuta.
Myös irtonaiset askelmat ja juurakot kaatavat kumoon, varsinkin jos tossu ei syystä tai toisesta nouse tavalliseen malliin.
Siisti työmaa ehkäisee lipsahduksia
Mökillä yleensä riittää kunnostustöitä: petollisia porraskaiteita ja irtonaisia askelmia. Nekin voi olla helpompi korjata kuin muistaa aina varoittaa vieraita. Mökkiolosuhteissakin on hyvä huolehtia suojavarustuksesta ja työmaan siisteydestä, jotta nilkat eivät nyrjähtele ja työkalut lipsahtele.
Katto- ja rännihommissa kannattaa varmistaa, että tikkaat ovat kunnossa ja kattovaljaat mukana. Putoamisvaaran vuoksi on hyvä pyytää joku vahtimaan, ettei reipas remontoija päädy roikkumaan rännin reunalle tai mätkähdä maahan virumaan. Märkyys on riski katollakin.
Jos mökkipuuhissa on mukana talkooväkeä, kannattaa miettiä tarve talkoovakuutukselle.
Ei yksin vesille
Pikkuhaavereista selviää ja lääkärireissu on pieni vaiva verrattuna siihen, että henkikulta on vaarassa. Vesien äärellä hukkumisvaara on aina läsnä, joten yksin ei kannata mennä edes paljuun, uimisesta puhumattakaan. Sama pätee veneilyyn.
Sairaskohtaus, josta selviäisi kuivalla maalla, voi koitua kohtalokkaaksi vesillä. Sanomattakin on selvää, että uimataidottomia lapsia on valvottava herkeämättä.
Myös pistot ja puremat ovat tapaturmia
Tiesitkö, että hyönteisten pistot ja käärmeen puremat ovat myös vakuutuksessa korvattavia tapaturmia? Myös lämpöhalvaus tai auringon aiheuttaman ihon palamisen aiheuttamat kulut kuuluvat tapaturmavakuutuksen piiriin.
Palovammoista puheenollen, kaasugrillin letkut kannattaa tarkastaa, sillä joskus roihahtava kaasu tai sytytysneste voi muotoilla otsatukan tai parran lisäksi muutakin uuteen kuosiin.
Turvan tapaturmavakuutus korvaa hoitokulut, kuten lääkärikäynnit, tutkimukset, sidetarvikkeet ja lääkkeet. Vakuutusehdot on hyvä tarkistaa, sillä esimerkiksi liittovakuutuksien sisällöissä voi olla eroja.
Pääasiassa mökkeily tarjoaa mukavaa yhdessäoloa ja rentoa puuhailua. Pienillä valmisteluilla ja oikealla vakuutuksella varmistat, että kesän haaverit eivät pääse pilaamaan lomaa.
Näin ehkäiset mökkiturmia
- Pidä kulkureitit – polut, portaat, terassit ja laiturit – kunnossa.
- Varo märkiä pintoja.
- Käytä tilanteen mukaisia jalkineita ja vaatetusta.
- Tarkista tikkaat ja kaasuletkut yms. varusteet ennen käyttöä.
- Älä ui, veneile tai mene paljuun yksin.
- Vältä alkoholia erityisesti riskitilanteissa.