Pro Uutiset / Katri Kangas / lähde: Aluehallintovirasto, Kesäduunari-info
Työnantajan velvollisuus on noudattaa työsopimuslain ja työehtosopimusten määräyksiä maksaessaan lopputilejä kesätyöntekijöille. Kesätyöntekijän kannattaa kuitenkin tarkistaa, että palkka mahdollisine lisineen on laskettu oikein.
– Joka kesä tulee ilmi tapauksia, jossa joko peruspalkkaa tai ainakin yli- tai sunnuntaikorvauksia tai muita mahdollisia lisiä on jätetty maksamatta, lakimies Jouni Kallioluoma Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta sanoo.
– Erillisiä korvauksia tai lisiä ei saa sisällyttää peruspalkkaan, vaan ne tulee aina maksaa sen päälle ja eritellä palkkalaskelmassa, hän muistuttaa.
Myös vanhemmilta tukea
– Korostan itse aina työnantajan vastuuta kesätyöntekijöistä. Jos nuori saa elämänsä ensimmäisestä työpaikastaan huonon kokemuksen, ei se rohkaise tulevaisuuteen. Kokemukseni mukaan myös vanhemmilla on iso rooli tukea nuorta ja auttaa ymmärtämään esimerkiksi palkkalaskelmaa, sopimusala-asiamies Marika Reijo Pron Lappeenrannan aluekeskuksesta kertoo.
Tarkista siis palkkalaskelmastasi, että palkkatiedot ovat oikein ja sinulle on maksettu kaikki ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut korvaukset. Palkkalaskelma tulee antaa työntekijälle aina palkanmaksun yhteydessä.
– Palkan täytyy olla työehtosopimuksen mukainen. Jos kyseessä on esimerkiksi urakkapalkka ja urakkatyön edellytykset eivät jostain syystä toteudu, tällöin työntekijälle kuuluu maksaa aikapalkkaa, Reijo huomauttaa.
Pitämättömästä vuosilomasta korvaus
Lopputili on maksettava viimeisenä työpäivänä, ellei muusta ole erikseen sovittu esimerkiksi työsopimuksessa tai noudatettavassa työehtosopimuksessa. Jos lopputilin maksaminen viivästyy sovitusta työnantajasta johtuen, on työnantaja velvollinen maksamaan täyden palkan odotusajalta, kuitenkin enintään kuudelta päivältä.
Kesätyöntekijälle kertyy muiden työntekijöiden tapaan vuosilomaa. Ellet ole ennättänyt pitää sinulle kertynyttä vuosilomaa kesätyösi aikana, on kertynyt loma maksettava lopputilin yhteydessä lomakorvauksena. Lomakorvauksen suuruus määräytyy työsuhteen pituuden ja kuukausittaisen työajan perusteella.
– Palkkalaskelmasta tulee käydä ilmi eritellysti, mistä vuosilomakorvausta on maksettu. Kuukausipalkkalaisella ja tuntityöntekijällä lomapalkka lasketaan eri tavalla vuosilomalain mukaan, Reijo muistuttaa.
Lomakorvauksen tai pidetyn loman ajalta maksettavan vuosilomapalkan lisäksi kesätyöntekijä voi olla oikeutettu lomarahaan. Lisätietoja lomaoikeudesta ja -korvauksista löydät esimerkiksi Työelämään.fi-sivustolta.
Työtodistus kannattaa aina pyytää
Työntekijällä on lakisääteinen oikeus saada työsuhteen päättyessä työtodistus. Kesätyöstä kannattaa aina pyytää todistus, sillä se on tärkeä paperi seuraavaa työpaikkaa tai koulutuspaikkaa haettaessa.
Jos kesätöissä on ilmennyt ongelmia, voit pyytää apua työpaikkasi luottamusmieheltä tai työsuojeluvaltuutetulta. Kannattaa myös muistaa, että oman alasi ammattiliittoon voit liittyä jo opiskeluaikana. Lue lisää Pron opiskelijajäsenyydestä. Ongelmatilanteissa voit tarvittaessa kysyä neuvoa myös aluehallintoviraston työsuojeluviranomaiselta.
Hyvä keino lisätä työelämän pelisääntöjen tuntemusta on useassa ammattikorkeakoulussa järjestettävä Työelämän ajokortti -koulutus. Ohjaajina toimivat Pron asiantuntijat.