Hyppää pääsisältöön

Litiumhanke etenee Keski-Pohjanmaalla: Keliber sopi rahoituksesta

Valokuituoptiikka lähikuva, moderni tietoliikennetekniikka, tausta
- Tämä on lyhyen ajan sisällä jo toinen hyvä uutinen koronasta toipuvalle Suomelle. Kaivoksen ja rikastamon toiminta Keski-Pohjanmaalla on hienosti suunniteltu käynnistymään samaan aikaan, kun litiumin kysynnässä ennakoidaan kasvua, sanoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Litiumhanke etenee Keski-Pohjanmaalla: Keliber sopi rahoituksesta

Julkaistu 23.02.2021 klo 15:04
Uutiset
Kirjoittanut
Pro Uutiset
Photographer Shutterstock
- Tämä on lyhyen ajan sisällä jo toinen hyvä uutinen koronasta toipuvalle Suomelle. Kaivoksen ja rikastamon toiminta Keski-Pohjanmaalla on hienosti suunniteltu käynnistymään samaan aikaan, kun litiumin kysynnässä ennakoidaan kasvua, sanoo puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta.

Keliber ja kansainvälinen jalometallien tuottaja Sibanye-Stillwater ovat sopineet 40 miljoonan euron rahoitusjärjestelystä. Akkulaatuisen litiumin tuotanto käynnistymässä vuonna 2024 Keski-Pohjanmaalla.

Rahoitusjärjestely edistää Keliberin litiumhankkeen etenemistä Keski-Pohjanmaalla. Keliberin tavoite on aloittaa akkulaatuisen litiumhydroksidin tuotanto vuonna 2024, yhtiö kertoo tänään tiedotteessaan. Litiumin kysynnän ennustetaan ylittävän tarjonnan erityisesti liikenteen sähköistymisen ja digitalisaation seurauksena.

- On asetettava tavoitteeksi, että litium ei jää pelkäksi raaka-aineeksi vaan se jalostuisi Suomessa korkean jalostusasteen tuotteiksi, sanoo Pron puheenjohtaja Malinen.

”Osaajien kouluttaminen kannattavaa ja tuottavaa”

Keliber Technology Oy ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedu ovat sopineet yhteistyöstä, jolla varmistetaan, että osaavaa työvoimaa riittää, kun Keliberin toiminnot laajenevat lähivuosina.

- MinePro-koulutusopimus on merkittävä ja se todistaa, että Suomen on pysyttävä korkean koulutuksen maana. Maan hallituksen toimet suomalaisen koulutuksen  kehittämiseksi ja osaamisen kääntämiseksi työllisyysvaikutuksiksi ovat oikean suuntaisia, Malinen sanoo.

MinePro-yhteistyösopimuksen tavoitteena on alueellisen prosessi- ja kemiantekniikan koulutuksen kehittäminen vastaamaan akkuklusterin ja kaivosalan tulevaisuuden tarpeita.

Tuotantovaiheessa 2024 Keliberin arvioidaan työllistävän 150–200 henkilöä ja rakennusvaiheessa 2022–2024 jopa 500 henkilöä. Vuonna 2021 Keliber aikoo rekrytoida noin 15–20 henkilöä rakennusvaiheen suunnittelua ja valmistelua varten.

Sibanye-Stillwater päärooliin rahoittajana?
 

Sopimuksen mukaan Sibanye-Stillwater merkitsee Keliberin osakkeita 15 miljoonalla eurolla ja nykyiset osakkeenomistajat 10 miljoonalla eurolla. Lisäksi Sibanye-Stillwater aikoo rahoittaa hankkeen kehitysvaihetta 15 miljoonalla eurolla myöhemmin kuluvana vuonna ja vuoden 2022 alussa. Hankkeen edetessä rakennusvaiheeseen vuoden 2022 puolivälissä Sibanye-Stillwater suunnittelee ottavansa pääroolin Keliberin rahoittajana.

Sibanye-Stillwater on maailmanlaajuinen jalometallien tuottaja, joka tuo Keliberin mukaan litiumhankkeeseen strategista osaamista. Sibanye-Stillwater toimittaa metalleja useisiin ilmastokriittisiin ratkaisuihin, ja yhtiöllä on strategia toimintansa laajentamiseksi akkumetalleihin.

Sinua voisi kiinnostaa etenkin nämä

Kuva: Shutterstock
Uutiset
Julkaistu 08.09.2015
450 henkilön irtisanomiset on peruttu. – Kiva nähdä iloisia ilmeitä. Kaikki sulkemiseen liittyvät asiat arvioidaan uudelleen, kertoo luottamusmies Jyrki Manninen.
Uutiset
Julkaistu 07.08.2015
Terrafame Mining pääsi sopimukseen Talvivaaran kaivoksen liiketoiminnan ostamisesta. Työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä.
Uutiset
Julkaistu 13.05.2015
Kaivoslaitteita valmistava Sandvikin tehdas tyhjeni eilen tiistaina iltapäivällä, kun lähes 500 henkilöä marssi ulos. – Ei tämä löysässä hirressä roikkuminen mitään hilpeää ole, toteaa toimihenkilöiden luottamusmies.