Se summa, joka tilillesi rapsahtaa lomailusta huolimatta, koostuu lomapalkasta ja yleensä lomarahasta. Summan maksuajankohta vaihtelee työpaikka- ja työehtosopimuksittain, mutta se on aina vähintään keskimääräistä kuukausituloasi vastaava summa.
Lomapalkka on kuukausiansiosi lomanmääräytymisvuodelta
Lomapalkkasi määräytyy sen mukaan, kuinka pitkään olet työskennellyt työpaikassasi. Lähde lomapalkkaa tarkistaessasi liikkeelle seuraavasta kaavasta:

Lomapäiviesi määrä selviää siitä, kauanko olet ollut saman työnantajan palveluksessa: jos yli vuoden, lomapäiviä kertyy 2,5 jokaisesta kuukaudesta, jona olet ollut töissä vähintään 14 päivää tai 35 tuntia. Kokoaikaisessa, yli vuoden kestäneessä työsuhteessa lomapäiviä kertyy vuodessa 30.
Lomapalkka maksetaan sen mukaan, kuinka paljon keskimäärin tienaat kuukaudessa, ei sen mukaan, maksetaanko sinulle palkkaa kuukausiperusteisesti. Myös osa-aikainen työntekijä voi siis tarkistaa edeltävällä kaavalla, tuliko lomapalkka edes suunnilleen oikein. Laskentatapa saattaa kuitenkin vaihdella, ja jos palkkasi maksetaan esimerkiksi tehtyjen tuntien tai työpäivien perusteella. Lisätietoa löydät vuosilomalain 3 luvusta, joka käsittelee vuosilomapalkkaa.
Lomaraha on työehtosopimuskohtainen lisäsumma
Lomapalkan lisäksi sinulle maksetaan todennäköisesti lomarahaa, joka on yleensä 50 prosenttia lomapalkastasi, eli summasta, jonka sait edeltävällä kaavalla. Oikeus lomarahaan tulee työehtosopimuksesta eikä laista, joten sitä ei makseta välttämättä kaikilla työpaikoilla. Tarkista siis oikeutesi lomarahaan työpaikkasi työehtosopimuksesta tai luottamusmieheltäsi.
Älä sekoita lomarahaa ja lomapalkkaa lomakorvaukseen! Lomakorvaus on korvausta pitämättömästä lomasta. Lisätietoa siitä sekä muista loma-asioista saat luottamusmieheltäsi tai omasta ammattiliitostasi.
Juttua varten on haastateltu sopimusala-asiamies Päivi Westerlundia Prosta.