Hyppää pääsisältöön

Meidän luottamusmies on…

Sami Hännisen blogi
​​​​​​​”Meidän luottamusmies on ihan työnantajan kätyri!”
”En halua keskustella mun asiasta meidän luottamusmiehen kanssa.”
”Ei meidän luottamusmieheen voi luottaa alkuunkaan."

Meidän luottamusmies on…

Julkaistu 15.05.2023 klo 09:59
Blogit
Kirjoittanut
Sami Hänninen
​​​​​​​”Meidän luottamusmies on ihan työnantajan kätyri!”
”En halua keskustella mun asiasta meidän luottamusmiehen kanssa.”
”Ei meidän luottamusmieheen voi luottaa alkuunkaan."

Näitä lausahduksia on tullut viime aikoina vastaan yllättävän usein työsuhdepäivystyksessämme, suorissa puheluissa ja ihan naamakkainkin kerrottuna. Lausahdukset pistivät miettimään miksi. Ihmettelen, miksi ihmisille on tullut oman työpaikkansa luottamusmiehestä* tuollainen kuva, ja miksi tämä henkilö on valittu luottamusmieheksi.

Useimmiten vastaus on se, ettei hommaan ollut ketään muutakaan tarjolla. Sepä se, ei ollut ketään muutakaan hommaan tarjolla.

Jokaisella jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa luottamusmiehen valintaan tai asettua itse ehdolle. Lopputuloksena pitäisi olla juuri äänestetyn mukainen luottamusmies tai vastaehdokkaiden puuttuessa tehtävään ilman vaaleja valituksi tullut.

Jos muutosta halutaan, miksi ei toimita sen mukaisesti? Miksi kukaan muu ei asetu ehdolle?

Monen mielestä luottamusmiehen homma vaikuttaa hankalalta ja työläältä. Kiitosta ei juurikaan tule, eikä monikaan luottamusmiehen työpanosta tunnu arvostavan. Silti niitä, jotka homman ovat ottaneet hoidettavakseen, voidaan vapaasti arvostella hommien huonosta hoitamisesta, työnantajan puolelle kääntymisestä ja milloin mistäkin. Pelkäävätkö kaikki joutuvansa saman kohtelun kohteeksi, jos he asettuisivat ehdolle? Mahdollisesti. Ja eikö se tarkoittaisi sitä, ettei kenestäkään voisi tulla sen parempaa luottamusmiestä kuin toimessa olevasta, koska kaikkien tekemisiä arvosteltaisiin samalla tavalla tai henkilöä samoilla argumenteilla? Tiedosta ja ymmärryksestä olisi varmasti apua.

Jäsenet voisivat pyytää luottamusmiehen jutulle ja keskustella tilanteesta. He voisivat kertoa luottamusmiehelle mistä kenkä puristaa ja mitä he odottavat hänen tekevän. Voi olla, että luottamusmies on paininut samojen asioiden kanssa jo pidempään. Luottamusmies voisi puolestaan kertoa mitä asioille on jo tehty ja mitä mieltä työnantaja on niistä ollut. Yhteinen ymmärrys asioista kasvaisi. Jatkossa yhdessä voidaan miettiä mitä ja miten epäkohtia viedään eteenpäin ja saadaan paremmalle mallille. Samalla tulee ihan huomaamatta osallistuttua työpaikkatoimintaan, josta on hyötyä työpaikan kaikille prolaisille. Luottamusmies tuntee saavansa tukea omiltaan ja jäsenet saavat aktiivisen luottamusmiehen. Edunvalvonta työpaikalla paranee ja muutkin haluavat mukaan toimintaan, jolla on merkitystä.    

Työpaikkatoimintaa voi kehittää juuri oman työpaikkansa näköiseksi ja edunvalvontaa tukevaksi valitsemalla Pro-vastaavan. Ilmoittaminen onnistuu tästä linkistä.

*Luottamusmies on työ- ja virkaehtosopimuksissa käytetty virallinen termi.

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron sopimusasiantuntija.