Hyppää pääsisältöön

Nainen, näin saat yksityissektorilta parhaan palkan

Kuva: Shutterstock
Paremman palkan ennusmerkit paljastuivat Pron työmarkkinatutkimuksesta.

Nainen, näin saat yksityissektorilta parhaan palkan

Julkaistu 08.03.2012 klo 08:29
Uutiset
Paremman palkan ennusmerkit paljastuivat Pron työmarkkinatutkimuksesta.

Mitä? Lompakosta puuttuu 250 euroa, jonka miestyökaverille kyllä maksetaan.

 Ammattiliitto Prolla on noin 130 000 jäsentä, joista 55 prosenttia on naisia.

Pro Uutiset/Katja Palhus/ lähde: Pron tiedote

Yksityisen sektorin mies- ja naistoimihenkilöiden palkkojen välillä on edelleen ero, jota ei voi selittää pätevyydellä. Samassa tehtävässä, samanlaisella työnkuvalla ja työmäärällä työskentelevien naistoimihenkilöiden kuukausiansiot ovat noin kahdeksan prosenttia eli keskimäärin 250 euroa miesten ansioita alhaisemmat.

Palkkaerot repeävät jo alle 30-vuotiaina ja naisten ansiotaso jumittuu paikalleen 40 ikävuoden jälkeen. Erot naisten ja miesten palkoissa ovat suurimmillaan eläkeiän kynnyksellä 60-vuotiaina, jolloin miehet ansaitsevat keskimäärin 1 000 euroa enemmän kuin naiset. Työuransa aikana nainen saattaa hävitä miehelle ansioissaan jopa 130 000 euroa.

 Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimus tehtiin joulu-tammikuussa 2011 ja siihen vastasi 14 300 Pron jäsentä, joista 55 prosenttia oli naisia.

Pron työmarkkinatutkimukseen syksyllä 2011 vastanneet työskentelevät teollisuuden, yksityisten palvelujen, finanssialan sekä ict- ja viestintäalojen toimihenkilö-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Paremman palkan ennusmerkit toimihenkilönaiselle

Varmista, että työskentelet teknologiateollisuudessa, rakennusalalla tai elintarvikealalla. Näillä aloilla on mahdollisuus 10 prosenttia muita suurempiin ansioihin. Rakennusalalla pääasiallisena toimipaikkana on oltava rakennustyömaa.

Työskentele koko vuosi vakinaisessa työssä.

Ei, älä työskentele vuokratyöntekijänä, se vähentää palkkaa noin 15 prosenttia verrattuna vakiväkeen.

Työsuhteesi on kestänyt vähintään 20 vuotta samassa talossa.  Ansioennuste on huonoimmillaan 2–4 vuoden työsuhteen kohdalla.

Olet täyttänyt 45 vuotta, mutta et vielä 55 vuotta.

Työnantajasi on suuri yritys. Mikrotyöpaikassa saat kymmenen prosenttia pienempää palkkaa.

Työpaikalla on laajat kannustinjärjestelmät ja hyvät johtajat. Mahdollisuus etätyöhön on merkki hyvästä työntekijä-työnantajasuhteesta.

Sinulla on korkeakoulutus. Ylempi kaupallinen tutkinto tuo noin 15 prosenttia lisää palkkaa verrattuna vähiten koulutettuihin.

Olet kokoaikaisessa työssä noin 37,5 tuntia viikossa. Ylipitkän työviikon tekeminen ei kannata taloudellisesti, se on yleensä harmaata ylityötä, joka hyödyttää vain työnantajaa.

Kun työskentelet Uudellamaalla, saat kymmenen prosenttia enemmän palkkaa verrattuna alan töissä muualla Suomessa työskenteleviin naisiin.

Työskentelet esimiestehtävissä.

Työalueesi painottuu voimakkaasti tekniseen tai kaupallis+taloudellis+hallinnolliseen alaa. Vältä taiteellista työtä. Asiakaspalvelutyö vähentää palkkaa viisi prosenttia verrattuna naisiin jotka tekevät vastaavaa työtä ilman asiakaspalvelutehtäviä..

Työhösi kuuluu esiintymistä, puheiden pitämistä, neuvotteluita, suunnittelua ja päätöksentekoa.  Vältä rutiininomaisia tehtäviä!

Saat työnantajan maksamaa koulutusta.

Osallistut projekteihin ja matkustat työssäsi.

– Ja kahdeksan prosenttia saat naispalkan päälle, jos onnistut muuttumaan mieheksi.

 

 

Lisää aiheesta:

Linkki Pron tutkimustuloksiin  

 27.1.2012 Pro: Palkkatiedot mukaan tasa-arvosuunnitteluun