Hyppää pääsisältöön

Palkkakartoitus on tasa-arvon työkalu

Kuva: Shutterstock
Maksetaanko työkaverillesi samasta työstä enemmän kuin sinulle? Sukupuolten väliset palkkaerot työpaikalla on lain mukaan kartoitettava säännöllisesti. Jos tämä jää tekemättä, myös palkkauksen vääristymät jäävät korjaamatta.

Palkkakartoitus on tasa-arvon työkalu

Julkaistu 07.03.2016 klo 07:00
Uutiset
Maksetaanko työkaverillesi samasta työstä enemmän kuin sinulle? Sukupuolten väliset palkkaerot työpaikalla on lain mukaan kartoitettava säännöllisesti. Jos tämä jää tekemättä, myös palkkauksen vääristymät jäävät korjaamatta.

Pro Uutiset / Risto Paananen

Pron palkkatutkimuksissa on käynyt ilmi, että naisten ja miesten ansioiden välillä on edelleen selviä eroja, joille ei löydy hyväksyttäviä perusteita. Tutkimustulosten perusteella on arvioitu, että palkoissa on miesten hyväksi lähes 8 prosentin selittämätön ero.

Tällaiset piilevät vääristymät jäävät oikaisematta, jos niitä ei riittävän aktiivisesti kaiveta esiin. Hyvän mahdollisuuden tähän tarjoaa tasa-arvolain mukainen palkkakartoitus.

Tämä yrityksen pakollisen tasa-arvosuunnitelman osa jää valitettavan usein kuolleeksi kirjaimeksi, harmittelee Pron teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas.

– Yleistä on, että palkkakartoitus jätetään tekemättä, tai se ei muutu käytännön toiminnaksi.

Koko palkanmuodostus tarkasteluun

Vähintään joka toinen vuosi tehtävässä palkkakartoituksessa tulee käydä läpi yrityksen koko palkanmuodostus ja selvittää mahdolliset vääristymät.

Markku Palokangas korostaa, että kartoituksen pitää ulottua yli henkilöstörajojen ja koskea kaikkia palkan osia.

– Tarkasteluun pitää ottaa mukaan myös esimerkiksi palkkaluokat, vaativuusluokitukset, henkilökohtainen pätevyys ja kokonaisansiot.

– On luonnollista, että palkkaeroja syntyy esimerkiksi siitä, että toiset työskentelevät vuorotyössä ja toiset päivätyössä. Mutta onko sen lisäksi selittämättömiä palkkaeroja?

Onko työ oikeasti toista vaativampaa?

Perusteettomia palkkaeroja saattaa käydä ilmi, kun yrityksessä käydään läpi esimerkiksi tulospalkkiot, vaativuusluokitukset ja pätevyysarviointi. Teollisuusyrityksissä on saatettu esimerkiksi havaita, että tuotantoa lähellä olevat miesten tehtävät on arvioitu vaativammiksi kuin tukitoiminnoissa työskentelevien naisten.

Entä onko jommankumman sukupuolen henkilökohtainen pätevyys arvioitu systemaattisesti toista paremmaksi?

Edunvalvontakonkari uskoo, että vääristymissä on yleensä kyse ennen kaikkea ajastaan jäljessä laahaavista asenteista. Työnantajilla tuskin on erityistä intressiä palkkaerojen ylläpitämiseen.

– Pitää muistaa, että vain muutama vuosikymmen sitten naisilla ja miehillä oli Suomessa erilliset palkkataulukot.

Kartoituksia kannattaa vaatia

Palokangas patistaa luottamusmiehiä ja Pron työpaikka-aktiiveja vaatimaan, että palkkakartoitukset toteutetaan työpaikalla. Hän uskoo, että riittävän perusteelliset kartoitukset toisivat myös korjausta palkkauksen vinoutumiin.

– Jos kartoituksia ei tehdä, myös tulokset jäävät saamatta.

Palokangas muistuttaa tasa-arvolain vaatimuksista: jos kartoituksessa havaitaan palkkauksen vääristymiä, ongelmat on korjattava.

– Tavoitteena on vanha periaate: Jos tehdään samaa, yhtä vaativaa työtä samalla pätevyydellä, siitä on maksettava sama palkka sukupuolesta riippumatta. Tarkoituksena ei ole ottaa keneltäkään mitään pois.