Pron jäsenille on tarjolla syksyllä kaksi hyvinvointipysäkkiä, joiden aikana pysähdytään kahdeksi tunniksi omien taitojen ja kehityskohteiden äärelle. Luvassa on konkreettisia ja käytännönläheisiä vinkkejä sekä arjen viestintään että oman jaksamisen pohdintaan.
Mitä kuuluu hyvinvoinnin pöydälleni - oma jaksaminen ja hyvinvointi - hyvinvointipysäkki on torstaina 19.9. klo 17–19.00. Valmentajana toimii viestintävalmentaja ja psykologi Essi Juvakka.
– Hyvinvoinnin pöytä on joko 3- tai 4-jalkainen. Siihen kuuluvat työ- tai opiskelupöydänjalka, oma aika, perhe ja mahdollisesti parisuhde, jota ei kaikilla tarvitsekaan olla, Juvakka sanoo.
Omalle pöydälleen voi mielessään asettaa kukkamaljakon. Pysyykö se kukkineen ja vesineen pystyssä vai onko pöytä niin kalteva, että maljakko kaatuu lattialle?
– Vähän aikaa jaksaa, vaikka yksi jalka olisi murtunut, mutta pidemmän päälle se alkaa vaikuttaa, Juvakka kuvaa.
Valmennuksessa opitaan ymmärtämään ja tunnistamaan omia hyödyllisiä ja haitallisia toimintatapoja sekä stressiä aiheuttavia tekijöitä ja tilanteita työssä ja vapaa-ajalla. Hyvinvointipysäkin keskiössä ovat muun muassa taidot nollata aivojen kuormitusta, tasapainon löytäminen omaan jaksamiseen ja kriisitilanteiden sekä tietotulvan hallinta.
– Tilaisuuksia ei tallenneta. Kun ollaan henkilökohtaisen asian äärellä, tallentaminen voi ehkäistä osallistumista.
Vinkkejä vuorovaikutukseen
Tiistaina 8.10. klo 17–19.00 vuorossa on Onnistunut vuorovaikutus ja yhteistyö -hyvinvointipysäkki. Illan aikana keskitytään vakuuttavuuteen ja vaikuttavuuteen sekä pohditaan niin asioiden priorisointia, kuuntelemisen taitoa kuin onnistunutta vuorovaikutusta etäpalavereissa ja puhelinkeskusteluissa.
– Vuorovaikutuksen haasteet vaihtelevat henkilöstä toiseen. Toiset ovat kovia puhumaan mutta saattavat unohtaa kuunnella. Toiset taas ovat kuuntelijoita, jotka eivät tuo omia näkemyksiään riittävän painokkaasti esiin.
Osa ihmisistä puhuu liian nopeasti, jolloin viestin vastaanottaja saattaa oman elämänkokemuksena perusteella ymmärtää asian eri tavalla. Toinen yleinen vuorovaikutuksen virhe on ladata yhteen viestiin liikaa asioita.
– Aivot kykenevät havaitsemaan enintään kolme asiaa, viisi on jo liikaa, Juvakka sanoo.
Molempien pysäkkien aikana osallistujat keräävät henkilökohtaisen työkalupakin, joka sisältää illan oleellisimmat oivallukset.
– Valmennuksen aikana pysähdytään aina välillä siihen, mikä tähän mennessä oli itselleni tärkeintä, ja se kirjataan työkalupakkiin ohjeen tai neuvon muotoon. Muista, käytä, tee, ota huomioon, vältä, varo ja niin edelleen.
Teoriasta käytäntöön
Juvakalla on lähes 30 vuoden kokemus valmennuksista, joiden asiakkaina on ollut paljon ammatti- ja työnantajaliittojen jäseniä. Oman valmennustapansa hän kertoo olevan konkreettinen ja käytännönläheinen.
Vaikka taustalla on vankka teoria, webinaareissa siihen ei keskitytä. Sen sijaan osallistujat pääsevät keskustelun ja muun osallistamisen kautta pohtimaan illan teemaa ja sen käytännön merkitystä itselleen.
– Uskallan luvata, että jokainen oivaltaa valmennuksen aikana ainakin kolme asiaa. Joko olevansa jo taitava jossain, tai jonkun asian, jota kannattaisi kokeilla. Ja vaikka sisällössä olisikin ennestään tuttuja asioita, niistä on välillä hyvä muistuttaa itseään.
Hyvinvointipysäkit tukevat toisiaan, sillä onnistunut vuorovaikutus vähentää työn kuormittavuutta ja lisää hyvinvointia.
– Halutessaan voi kuitenkin osallistua vain toiseen, Juvakka sanoo.