Hyppää pääsisältöön

Suomalainen äiti käy töissä

Kuva: Shutterstock
Äitienpäivänä työelämän tasa-arvoon on vielä matkaa. Naisen työllisyys vähenee ja miehen lisääntyy lapsen saannin myötä. Ilmiö on tuttu koko Euroopassa. 

Suomalainen äiti käy töissä

Julkaistu 08.05.2015 klo 11:03
Uutiset
Äitienpäivänä työelämän tasa-arvoon on vielä matkaa. Naisen työllisyys vähenee ja miehen lisääntyy lapsen saannin myötä. Ilmiö on tuttu koko Euroopassa. 

Pro Uutiset/Natasha Petrell

Kyllä suomalainen nainen on ahkera! Suomessa lähes puolet eli 46 prosenttia alle 3-vuotiaiden lasten äideistä kävi töissä vuonna 2013. Kun nuorin lapsi aloittaa koulun, äitien työllisyysaste nousee lähes samalle tasolle isien kanssa. Naisten, joilla on alle 12-vuotiaita lapsia, työllisyysaste on 74 prosenttia, ja yli 12-vuotiaiden lasten äitien noin 78 prosenttia.

Euroopan maiden väliset erot äitien työssäkäynnissä ovat suuret. Esimerkiksi Tšekeissä ja Unkarissa ei alle ja yli 12-vuotiaiden lasten äitien työllisyysasteissa ole juuri eroa. Saksassa puolestaan valtaosa pienten lasten äideistä jää kotiin.

Äiti kotiin, isä töihin

Perhevapaita pitävät yleensä naiset. Pron tutkija Petri Palmu kertoo, että 30–34-vuotiaista prolaisista naisista äitiys- ja perhevapailla on noin 15 prosenttia, mutta saman ikäryhmän isistä alle yksi prosentti.

Isyys saa miehet tekemään töitä. Suomessa ja Euroopassa isät ovat muita miehiä tiukemmin kiinni työelämässä maasta riippumatta. Vuonna 2013 pienten lasten isien työllisyysaste oli Suomessa 91 prosenttia, kun työllisyysaste miehillä, joilla ei ole alle 18-vuotiaita lapsia, oli 73 prosenttia.

Päivähoito ratkaisee työssäkäynnin

EU-alueella naisten paluu töihin tai kotiin jääminen riippuu osin siitä, onko lapsille tarjolla laadukkaita päivähoitopalveluita.

Hollannissa lähes kaikki työssäkäyvät äidit työskentelevät osa-aikaisesti, koska työnantajien on se mahdollisuus tarjottava. Myös Itävallassa, Kyproksella, Liettuassa ja Isossa-Britanniassa monet naiset siirtyvät kokoaikatöistä osa-aikatöihin saatuaan lapsia. Bulgariassa, Puolassa, Portugalissa ja Romaniassa osa-aikatyötä ei juuri ole tarjolla.

Suomessa pienten lasten vanhemmilla on lakisääteinen oikeus osittaiseen hoitovapaaseen eli vanhemmat voivat lyhentää työaikaansa nuorimman lapsen toisen kouluvuoden loppuun asti. Työssäkäynnin kannalta merkittävää on myös, että suomalaislapsilla on subjektiivinen oikeus päivähoitoon.

Suomessa tarvitaan paitsi laadukkaita, myös kohtuuhintaisia päiväkotipalveluita, toteaa tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta Ammattiliitto Prosta.

– Jos naisen koko palkka menee päiväkotimaksuihin, on järkevämpää pysyä kotona.