Hyppää pääsisältöön

Turvallinen työ on jokaisen työntekijän oikeus

Tanja Luukkasen blogi
Työturvallisuuspäivä muistuttaa meitä työturvallisuuskulttuurista, joka kunnioittaa kaikkien työntekijöiden oikeutta terveelliseen ja turvalliseen työhön. Työturvallisuuden tulisi olla merkittävä osa strategista johtamista ja arjen toimintaa. 

Turvallinen työ on jokaisen työntekijän oikeus

Julkaistu 28.04.2023 klo 08:00
Blogit
Kirjoittanut
Tanja Luukkanen
Työturvallisuuspäivä muistuttaa meitä työturvallisuuskulttuurista, joka kunnioittaa kaikkien työntekijöiden oikeutta terveelliseen ja turvalliseen työhön. Työturvallisuuden tulisi olla merkittävä osa strategista johtamista ja arjen toimintaa. 

Kesäkuussa 2022 saimme hyviä uutisia, kun kansainvälinen työjärjestö ILO päätti lisätä turvallisen ja terveellisen työympäristön osaksi työelämän perusoikeuksia ja -periaatteita, joihin ILO:n jäsenvaltiot ovat sitoutuneet. Muut perusoikeudet ja -periaatteet ovat järjestäytymisoikeus ja kollektiivinen neuvotteluoikeus, kaikenlaisen pakkotyön ja lapsityön poistaminen sekä syrjinnän kielto.

Tänään vietetään ILO:n maailmanlaajuista työturvallisuuspäivää, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota työstä aiheutuviin tapaturmiin, ammattitauteihin ja kuolemiin. Päivä on perinteisesti ollut myös työssä terveytensä menettäneiden ja menehtyneiden muistopäivä. Teemapäivän tarkoituksena on tänä vuonna muistuttaa, että joka puolella maailmaa tulisi olla työturvallisuuskulttuuri, joka kunnioittaa kaikkien työntekijöiden oikeutta terveelliseen ja turvalliseen työhön.

Suomessa sattui työtapaturmia viime vuonna 114 600, joista 92 000 sattui työpaikalla ja 22 600 työmatkalla. Kasvua työpaikkatapaturmissa oli verrattuna edelliseen vuoteen 1,6 prosenttia ja työmatkatapaturmissa jopa 23,5 prosenttia. Silti edelleen ainakin 4 500 työnantajaa ei ollut ottanut lakisääteistä työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta. Tapaturmavakuutuskeskuksen valvonnassa havaitut vakuutusturvan laiminlyönnit olivat nousseet edellisestä vuodesta 2 100:lla työnantajalla. Nousun syy on varmasti se, että TVK tehosti viime vuonna vakuuttamisvelvollisuuden valvontaa, jolloin entistä useampi lakia rikkonut työnantaja jäi kiinni.

Vakuutusturvan lisäksi työnantajan on huolehdittava siitä, että työskentely on turvallista ja terveellistä. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat kaikkein tärkeimpiä, koska jokainen työtapaturma tai ammattitauti on liikaa. Työtapaturmista ja ammattitaudeista aiheutuu inhimillisen kärsimyksen lisäksi kustannuksia työntekijälle, mutta myös työnantajalle. Työntekijälle voi koitua mm. ansionmenetyksiä sekä vamman tai sairauden hoitamisesta aiheutuvia kuluja. Työnantajalle kustannuksia voi syntyä esimerkiksi sijaisen palkkaamisesta, tuotannon ja palveluiden viivästymisestä sekä kilpailukyvyn heikkenemisestä ja asiakkaiden kaikkoamisesta. Luulisi jo näiden haittojen ehkäisemisen olevan jokaisen työnantajan intressissä. Työturvallisuus tulisikin olla merkittävä osa strategista johtamista ja arjen toimintaa ihan jokaisella työpaikalla.

Lue lisää Tapaturmavakuutuskeskus ja tyotapaturmatieto.fi.

Kirjoittaja on Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija.