Hyppää pääsisältöön

Työelämän asiantuntija vastaa: Miten liikkeen luovutus vaikuttaa minuun tai työsuhteeni ehtoihin?

Mies istuu koneella
Mies istuu koneella
Siirryn liikkeen luovutuksessa niin sanottuna vanhana työntekijänä toiseen yritykseen. Miten tämä vaikuttaa minuun tai työsuhteeni ehtoihin? Saanko edelleen samaa palkkaa ja pysyykö työaika samana?

Ammattiliitto Pron työelämäasiantuntija ja juristi Totti Brunila vastaa jäsenen kysymykseen.

Liikkeen luovutus on monesti työntekijöille jännittävä tilanne. Laki kuitenkin suojelee työntekijöiden työsuhteen ehtoja liikkeen luovutuksessa selkein ehdoin.

Pääsääntönä voidaan pitää, että kaikki vanhat työehdot ja edut siirtyvä uudelle työnantajalle. Kannattaa ensimmäisenä varmistaa nykyiseltä ja tulevalta työnantajalta, että myös he tietävät sen. Liikkeen luovutuksen jälkeen palkka, työaika ja esimerkiksi lounasetu siirtyvät muuttumattomina uudelle työnantajalle. Vakiintuneita työsuhteen ehtoja ei välttämättä ole kirjattu työsopimukseen (kuten vaikka tunnin mittainen ruokatauko), mutta myös ne säilyvät liikkeen luovutuksessa.

Toki uusi työnantaja voi halutessaan muutosneuvotteluilla lähteä hakemaan näihin muutosta. Kuitenkin tärkeää on muistaa, että itse liikkeen luovutus ei oikeuta muuttamaan työsuhteen ehtoja. Ennen liikkeen luovutusta yhtiössä ei tarvitse käydä muutosneuvotteluita. Työsuhdetta ei myöskään voida päättää pelkästään liikkeen luovutukseen. Liikkeen luovutuksen yhteydessä ei esimerkiksi voi muuttaa ilmoituksella työntekopaikkaa. Toisaalta luovutuksen jälkeen uusi työnantaja voi muutosneuvotteluiden kautta lähteä tätä muuttamaan.

Ennen liikkeen luovutusta on hyvä työkavereiden ja esihenkilöiden kanssa tarkistaa, että kaikki oleelliset asiakirjat ovat tallella. Näitä ovat esimerkiksi työsopimukset ja paikalliset sopimukset, kuten sopimus liukuvasta työajasta. Mikäli joistakin olennaisista asioista ei ole olemassa sopimusta, on hyvä kirjata paperille nämä ehdot ja varmistaa, että myös työnantaja on niistä samaa mieltä.

Hyvänä esimerkkinä vaikka se, että työpaikalla saa käyttää liukumavapaina kokonaisia päiviä asiasta esihenkilön kanssa sopimalla, mutta tästä ei ole tehty koskaan kirjallista sopimusta. Ennen liikkeen luovutusta tämä kannattaa laittaa paperille.

Liikkeen luovutukset ovat monimutkaisia kokonaisuuksia. Jos asia epäilyttää, kannattaa ottaa yhteyttä Pron työsuhdeneuvontaan. Vastauksia muihin usein kysyttyihin kysymyksiin löydät Työelämän tietopankista.