Hyppää pääsisältöön

Työturvallisuuslain muutokset huomioivat ikääntyneet 

Kuvassa nainen tarkkailee tilannetta sohvalta
Lakimuutokset velvoittavat työnantajia pitämään huolta erityisesti ikääntyneiden työntekijöiden työkyvystä ja ehkäisemään työkyvyttömyyttä.  

Työturvallisuuslain muutokset huomioivat ikääntyneet 

Julkaistu 01.06.2023 klo 08:00
Uutiset
Lakimuutokset velvoittavat työnantajia pitämään huolta erityisesti ikääntyneiden työntekijöiden työkyvystä ja ehkäisemään työkyvyttömyyttä.  

Työturvallisuuslain muutokset tulevat voimaan tänään 1. kesäkuuta 2023. Ammattiliitto Pron työympäristö- ja tasa-arvoasiantuntija Tanja Luukkanen kertoo muutosten tavoitteena olevan edistää erityisesti ikääntyneiden työssä jaksamista ja vähentävän varhaista työelämästä poistumista. 

– Työntekijöiden tilanteet, suoriutuminen ja jaksaminen voivat vaihdella työuran eri vaiheissa. Jatkossa työnantajan on työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiessaan otettava huomioon työntekijöiden henkilökohtaiset edellytykset, jotka voivat vaatia yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä kuten työn tai työolosuhteiden mukauttamista.  

Opetusta ja ohjausta annettaessa on huomioitava työntekijän henkilökohtaiset edellytykset.  

– Näitä voivat olla esimerkiksi työntekijän nuori ikä, ikääntyminen, kielitaito, sairaus tai osatyökykyisen työntekijän yksilölliset rajoitteet tai tarpeet, Luukkanen kertoo.  

Työ voi kuormittaa fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti 

Työnantajan on jatkuvasti tarkkailtava työympäristön, työolosuhteiden ja turvallisten työtapojen lisäksi myös työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä työssä. Näin työnantajalla on mahdollisuus ajoissa havaita tarve toteuttaa yksilöllisiä työsuojelutoimenpiteitä. 

Vaarojen arvioinnissa huomioon otettaviin seikkoihin lisätään ikääntyminen.  Lisäksi laissa korostetaan, että vaarojen tunnistamisessa ja arvioinnissa työnantajan on huomioitava, että työ voi kuormittaa sekä fyysisesti, psyykkisesti että sosiaalisesti. Luukkasen mukaan työnantajan on kiinnitettävä huomiota muun muassa työn sisältöön, työn järjestelyihin ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyviin kuormitustekijöihin.  

– Muutos työturvallisuuslaissa tarkentaa psykososiaaliseen työympäristöön kuuluvia työolotekijöitä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liiallinen tietomäärä, jatkuvat keskeytykset, vaikeat asiakastilanteet, liiallinen työmäärä ja epäkohdat työyhteisön vuorovaikutuksessa.  

Erityistä vaaraa aiheuttavan työn osalta selvennetään, että sairastumisen vaara koskee raskaana olevan lisäksi myös äskettäin synnyttänyttä sekä imettävää työntekijää.  

Lue lisää:

Laki työturvallisuuslain muuttamisesta. 

Työnantajan työturvallisuusvelvoitetta tarkennetaan