Hyppää pääsisältöön

Työympäristö on oppimisympäristö

Sari Lassilan blogi 8.2021
Valtaosa uusista taidoista opitaan työtä tekemällä työpaikalla. Tiukat tavoitteet syövät aikaa uuden oppimiselta. Vähemmän on enemmän myös työelämässä.

Työympäristö on oppimisympäristö

Julkaistu 27.08.2021 klo 10:14
Blogit
Kirjoittanut
Sari Lassila
Valtaosa uusista taidoista opitaan työtä tekemällä työpaikalla. Tiukat tavoitteet syövät aikaa uuden oppimiselta. Vähemmän on enemmän myös työelämässä.

Työssä tarvittavia uusia taitoja opitaan työpaikalla työtä tekemällä. Jopa 70 prosenttia osaamisesta karttuu tällä tavoin. 20 prosenttia uusista tiedoista ja taidosta opitaan vuorovaikutuksessa työkavereiden kanssa, kun yhdessä ratkotaan ongelmia tai jaetaan omaa osaamista muille.  Loput kymmenen prosenttia uusista taidoista opitaan koulutuksessa esimerkiksi kursseilla tai koulutuksissa.

Monimuotoisuus kunniaan

Olemme oppijoina erilaisia. Yhdelle sopii itsenäinen opiskelu verkossa omaan tahtiin, kun taas toinen kaipaa enemmän aikaa ja mahdollisuuksia sparraukseen. Kolmas puolestaan oppii parhaiten itse kokeilemalla ja tekemällä. Kaikkien vaihtoehtojen pitäisi olla mahdollisia.

Kilpajuoksua kellon kanssa

Vaikka työnantaja mahdollistaa uuden oppimisen, tarjoaa koulutusta ja antaa sille aikaa, työntekijä voi silti kokea, että aikaa ei oikeasti ole. Miksi näin?

Työnantaja on saattanut asettaa työntekijälle tiukat tavoitteet, jotka karkaavat vuosi vuodelta kauemmas. Tämän vuoksi työntekijä joutuu tekemään valintoja: käyttääkö aikaa esimerkiksi uuden oppimiseen tai kollegan neuvomiseen vai tehdäkö tulosta. Lopputulemana on jatkuva kilpajuoksu kellon kanssa sekä aineinen kiireen ja riittämättömyyden tuntu.

Vähemmän on enemmän

Otsikon sanontaa kuulee usein käytettävän elämän laatua arvioitaessa.  Panostaminen laatuun on usein parempi vaihtoehto kuin määrään tuijottaminen.

Väitän, että myös työpaikalla vähemmän on enemmän. Vähemmän tavoitteita on enemmän aikaa uuden oppimiselle. Vähemmän kiirettä ja aikapainetta on enemmän aikaa ajattelulle ja luoville ratkaisuille. Vähemmän kyttäämistä ja vahtimista on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön ja työhyvinvointiin. Mikä on sinun vähemmän on enemmän -reseptisi?

Kirjoittaja on sopimusalavastaava Sari Lassila, jolle osaamisen kehittäminen on sydämen asia.