Hyppää pääsisältöön

Vuoden prolainen ilmastoteko 2022 -palkinto myönnettiin Kai Nurmelle

Kai Nurmi työpaikallaan
Vuoden prolaisena ilmastotekona palkittiin Kai Nurmen idea työyhteisön omasta puutarhasta. Puutarhasta ja sen antimista nauttivat sekä asiakkaat että työyhteisö, ja se luo samalla työpaikalle positiivista henkeä. Rakenteilla on myös kasvihuone.

Vuoden prolainen ilmastoteko 2022 -palkinto myönnettiin Kai Nurmelle

Julkaistu 29.04.2022 klo 07:54
Uutiset
Kuvaaja Vesa Tyni
Vuoden prolaisena ilmastotekona palkittiin Kai Nurmen idea työyhteisön omasta puutarhasta. Puutarhasta ja sen antimista nauttivat sekä asiakkaat että työyhteisö, ja se luo samalla työpaikalle positiivista henkeä. Rakenteilla on myös kasvihuone.

Kai Nurmelle luonto, ympäristöasiat ja puutarhanhoito ovat tärkeitä. Kun Pro julisti alkuvuodesta kilpailun, jossa etsittiin työpaikalla tai yleisesti työelämässä toteuttamiskelpoista ilmastotekoa tai ideaa, Nurmi päätti osallistua.

– Työpaikallani on oma puutarha, ja tarkoituksemme on rakentaa kasvihuone ja lisää kasvilavoja. Rakennamme ne suurelta osin kierrätysmateriaaleista, viljelemme kasviksia ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, ja ruokahävikin määrä pienenee, kun voimme noutaa sopivan määrän tuotteita omasta pihapiiristä pöytään, Nurmi kertoo ideastaan.

Raision kaupungilla työllisyyspalveluissa työnsuunnittelijana työskentelevä Nurmi etsii työttömille ja työrajoitteisille uutta työtä ja auttaa heitä arjen asioissa. Kasvihuone rakennetaan yhdessä asiakkaiden kanssa. Perusta on jo luotu.

– Työvalmennuksessa käytetään erilaisia keinoja, joilla parannetaan ihmisten arjen jaksamista. Me tuomme toiminnassamme esiin ympäristöön ja luontoon liittyviä asioita, jotka ovat tutkitustikin iso asia ihmisten jaksamisessa.

Kasvihuoneessa ajatukset vapautuvat

Puutarhanhoidon lisäksi työvalmennuksessa Raision kaupungilla tehdään metsänhoidollisia töitä, rakennetaan luontopolkuja ja järjestetään luontoretkiä halukkaille.

– Kaikki eivät halua laittaa käsiä multaan ja se on ok. Olen kuitenkin huomannut, että hekin haluavat tulla katsomaan.

Työpaikan kasvihuonetta on mietitty myös tilaksi, jossa voidaan pitää palavereja ja keskustella asiakkaiden kanssa.

– Sellainen ympäristö vapauttaa ajatuksia, Nurmi sanoo.

30 vuotta myyntityötä tehnyt Nurmi on itse alanvaihtaja. Työvalmentajaksi opiskeleva Nurmi yhdistää uuteen uraansa kiinnostuksensa luontoon ja ympäristöön.

– Suoritin juuri Green Care hyvinvointia luonnosta -koulutuksen Satakunnan ammattikorkeakoulussa.

Arjen ilmastoteot

Monet Vuoden prolainen ilmastoteko -kisaan tulleista 33 ehdotuksesta liittyivät arjen pieniin ilmastotekoihin; autoilun vähentäminen ja työmatkan taittaminen kävellen, polkupyörällä ja kimppakyydeillä koettiin tärkeäksi. Ehdotusten joukossa oli myös idea, että Pron yhdistys tai pörssiyhtiössä työskentelevä jäsen voisi ostaa yhden osakkeen ja tehdä aloitteen ilmastotavoitteiden asettamiseksi.

Kai Nurmi sanoo kierrättävänsä kaiken mahdollisen ja taittavansa seitsemän kilometrin työmatkansa sähköpyörällään, vähän huonommallakin kelillä.

– Siinä virkistyy aamulla, kun pyöräilee töihin ja linnut laulavat.