Hallituksen esityksessä esitetään, että jatkossa työsuhteen päättyessä työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa työskentelevällä olisi kolme kuukautta aikaa löytää uusi työ.
Joissain tilanteissa kolmen kuukauden sijasta aikaa uuden työn löytymiselle olisi kuusi kuukautta, kuten erityisasiantuntijoiden ja yli kaksi vuotta työperusteisella oleskeluluvalla Suomessa olleilla.
Suomen on oltava vetovoimainen maa ulkomaalaisille työntekijöille ja Pro on huolissaan, että liian lyhyt aika uuden työn löytämiseksi voi vaikuttaa negatiivisesti Suomen maakuvaan ulkomaalaisten osaajien silmissä.
Liian epävarmat olosuhteet pysyvän elämän rakentamiseen Suomessa vaikuttaa työntekijän lisäksi hänen lähipiiriin ja osaltaan voi vaikeuttaa kotoutumista.
– Työ on vain yksi elämän osa-alue. Työntekijä punnitsee monia asioita muuttaessaan työn perässä maasta toiseen, kuten maan asenneilmapiiriä ja tulevaisuuden näkymiä. Epävarmat olosuhteet eivät kannusta ulkomaalaisia osaajia saapumaan ja työskentelemään Suomessa, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.
Työperäisen hyväksikäytön riski voi kasvaa
Orpon hallitus on osoittanut epäjohdonmukaisuuttaan tavoitteissaan ja toimissaan, mitä tulee työperäisen maahanmuuttoon ja Suomen vetovoiman kasvattamiseen ulkomaalaisten osaajien silmissä.
Useiden Pron edustamien alojen, kuten ICT-alan, kärsiessä työvoimapulasta ja hallituksenkin tavoitellessa työperäisen maahanmuuton lisäämistä esitys työttömyyssäännöstä on hyvin ristiriitainen.
Alasta riippumatta erityisasiantuntijoiden rekrytointiprosessit voivat venyä hyvinkin pitkiksi ja lisäksi ulkomaalaistaustaiset työntekijät voivat kohdata myös rekrytointisyrjintää.
Työperäisen hyväksikäytön riski voi kasvaa, mikäli oleskelulupaa jatkaakseen on otettava vastaan mikä tahansa työpaikka millä tahansa ehdoilla ja työntekijä voi joutua riippuvuussuhteeseen uudesta työnantajasta.
– Suomella olisi oiva tilaisuus erottua kansainvälisillä työmarkkinoilla reilulla työsuhdeturvalla ja toimivilla työmarkkinoilla, mutta sen sijaan hallitus jatkaa työntekijän suojan heikentämistä, Malinen kritisoi.
Hallitusohjelman mukaan työperusteinen maahanmuutto on tärkeää Suomen talouskasvun ja palveluiden turvaamisen kannalta. Hallitusohjelman mukaan se on myös osa hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista ja täydentää osaltaan muita työllisyystoimia.
Pro on huolissaan, että tosiallisesti kolmen tai kuuden kuukauden aika uuden työn löytymiselle työttömyyden kohdatessa ei ole riittävä.