Hyppää pääsisältöön

Onnea kaikille isille!

isä ja lapsi  katsovat ikkunasta ulos
Isä, isi, iskä, äijä, faija, ukko… Rakkaalla isällä on monta nimeä. Marraskuun toinen sunnuntai juhlitaan isänpäivää. ProStoori onnittelee kaikkia isejä.

Onnea kaikille isille!

Julkaistu 10.11.2021 klo 13:44
ProStoori
Isä, isi, iskä, äijä, faija, ukko… Rakkaalla isällä on monta nimeä. Marraskuun toinen sunnuntai juhlitaan isänpäivää. ProStoori onnittelee kaikkia isejä.

Isä on juhlansa ansainnut. Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään isien kunniaksi ja muistoksi. Myös isoisiä juhlistetaan isänpäivänä.

Juhlapäivä ei kuitenkaan ole kovin vanha,  sillä isänpäivä on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä vuodesta 2019, sitä aiemmin se oli vakiintunut liputuspäivä vuosina 1987–2018.

Vapaamuotoista juhlintaa

Monessa suomalaiskeittiössä on isänpäivän aamuna vilskettä, kun isälle keitetään kahvia ja tehdään aamupalaa. Isää on isänpäivänä tapana muistaa kortilla, lahjoilla ja hemmottelulla, kuten aamukahvilla ja aamupalalla sänkyyn.

Yleensä lapset askartelevat isälle jotain päiväkodissa tai alakoulussa. Lasten omatekoisten lahjojen lisäksi ostetaan tänäkin vuonna urheiluvälineitä, vaatteita ja elektroniikkaa isänpäivälahjaksi. Isänpäivä käynnistää myös kirjakaupan loppuvuoden myyntisesongin.

1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia. Muualla maailmassa juhlapäivän paikka vaihtelee.

Isiä muistetaan myös valtakunnallisesti, sillä sosiaali- ja terveysministeriö jakaa vuosittain Vuoden Isä -palkinnon. Isien juhlinta ei ole kuitenkaan saanut yhtä näyttäviä perinteitä kuin äitienpäivä kunniamerkkeineen ja valtiovallan virallisine juhlineen.  Olennaista  juhlinnassa on isän ja lasten yhteinen aika.

Suomi-isät tilastoissa

Minkälaisia ovatkaan suomalaiset isät?

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa isää (15−85-vuotiaat biologiset isät ja adoptioisät) ja 563 000 isoisää. Eniten on kahden lapsen isiä, joita on 564 600. Yksinhuoltajaisiä oli viime vuonna 19 608.

Isistä 130 000 on etäisiä, eli isä asuu eri osoitteessa kuin hänen alle 18-vuotiaat lapsensa.

Isien yleisimmät ammattiryhmät vuonna 2018 olivat kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat, talonrakentajat ja myyjät.

Perhevapaita isät ovat käyttäneet enenemässä määrin. Vanhempainpäivärahaa sai 58 170 isää vuoden 2020 aikana. Vanhempainpäivärahapäivistä isien osuus oli 10,8 prosenttia. Vastaava osuus vuonna 2010 oli noin 7 prosenttia ja vuonna 2000 se oli noin 4 prosenttia.

Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia isistä harrastaa lastensa kanssa liikuntaa. Suosittua on myös erilaisissa kulttuuritilaisuuksissa, museoissa, elokuvissa ja näyttelyissä käyminen ja urheilukilpailujen katsominen.

Ehkäpä sinunkin isänpäiväperinteeseesi kuuluu kävelylenkki tai penkkiurheilutuokio isän kanssa?