Hyppää pääsisältöön

Rahoitusalalla jaettiin edellisvuotta enemmän tulospalkkiota

Nainen laskee koneella
KirjoittanutPro Uutiset
Nainen laskee koneella
Toimihenkilötehtävissä työskentelevistä 55,5 prosenttia, esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä toimivista 63,1 ja johtotason henkilöistä 73,4 prosenttia sai tulospalkkioita vuonna 2020.

Elinkeinoelämän keskusliiton keräämät syyskuun 2020 tiedot kattavat rahoitusalalla 20 300 henkilöä, joista naisia oli 12 785 ja miehiä 7 515. Tulospalkkioita saaneiden osuus nousi kaikissa tehtäväryhmissä edelliseen tilastokauteen verrattuna.

Pron jäsenet työskentelevät rahoitusalalla muun muassa palvelu- ja rahoitusasiantuntijoina, sijoitusneuvojina, rahoituspäällikköinä ja erilaisissa kehitystehtävissä.

Tulospalkkiot nousivat lähes kaikissa tehtävissä

Suomen pankit tekevät edelleen loistavia tuloksia, ja sen vaikutus heijastui myös alalla maksettaviin tulospalkkioihin.

Koko henkilöstöstä tulospalkkioita saaneiden osuus oli jo 60,2 prosenttia. Osuus nousi 7,9 prosenttiyksikköä edellisen vuoden tasolta (vuonna 2019 osuus oli 52,3 prosenttia). Toimihenkilötehtävissä työskentelevistä 55,5 prosenttia, esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä toimivista 63,1 ja johtotason henkilöistä 73,4 prosenttia sai tulospalkkioita vuonna 2020.

Esihenkilö- ja asiantuntija- sekä toimihenkilötehtävissä toimivat naiset saivat miehiä suhteellisesti useammin tulospalkkioita.


Tulospalkkioita saaneiden lukumäärät sekä osuudet koko henkilöstöstä vuosina 2019–2020

Tulospalkkioita saaneiden lukumäärät sekä osuudet koko henkilöstöstä vuosina 2019–2020

 

Keskimääräiset tulospalkkiot nousivat vuodesta 2019 vuoteen 2020 kaikissa muissa tehtävissä, paitsi johtotehtävissä miesten osalta.

Euromääräisesti toimihenkilötasolla ansaitut tulospalkkiot ovat kuitenkin muissa tehtävissä työskentelevien tulospalkkioihin verrattuna vaatimattomia. 

Rahoitusalalla maksettavat tulospalkkiot lisäävät omalta osaltaan naisten ja miesten välisiä palkkaeroja: esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä työskentelevät miehet tienasivat tulospalkkioita keskimäärin 231 euroa enemmän kuin naiset. 

Tulospalkkiot vuosina 2019 ja 2020

Tulospalkkiot vuosina 2019 ja 2020

 

– Miesten euromääräiset tulospalkkiot olivat edelleen naisten vastaavia suuremmat kaikissa tehtäväryhmissä. Sukupuolten väliset erot tulospalkkioiden määrissä hieman kasvoivat esihenkilö- ja asiantuntija sekä toimihenkilötehtävissä ja kaventuivat johtotehtävissä, kertovat rahoitusalan sopimusalavastaavat Minna Davidjuk ja Jarmo Paananen.

Tilastokauden ansiokehitys rahoitusalalla oli varsin kilpailukykyinen

Vertailtaessa rahoitusalan ansiokehitystä muihin aloihin huomataan, että ansiokehitys oli rahoitusalalla vertailualoihin verrattuna nopeinta.

Ansiokehitys syyskuusta 2019 syyskuuhun 2020 koko henkilöstön, identtisten toimihenkilöiden ja identtisten ylempien toimihenkilöiden osalta sekä toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden osalta (rahoitusalalla ja vakuutusalalla esimiehet ja asiantuntijat). 

Ansiokehitys syyskuusta 2019 syyskuuhun 2020

 

Esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä naisten ja miesten välinen palkkaero voi olla jopa 14 prosenttia

–  Ero ei ole kaventunut viime vuosina juuri lainkaan. Tämä johtuu varmasti osittain siitä, että alan palkkausjärjestelmään tarvittaisiin muutosta, sillä nykyisellään se ei arvioi riittävästi  asiantuntija- ja esihenkilötöiden vaativuutta. Tästä syystä tasa-arvolain mukaiset palkkakartoitukset eivät toimi alalla oikein, sopimusalavastaavat pohtivat.  

Rahoitusalalla naisten keskiansiot ovat miesten keskiansioita matalammat kaikilla tehtävätasoilla.

Johtotehtävissä työskentelevä mies ansaitsi keskimäärin 9 956 euroa kuukaudessa eli 2 203 euroa enemmän, kun nainen vastaavasti tienasi 7 753 euroa. Toimihenkilötasolla palkoissa ero oli 27 euroa, miehet ansaitsivat keskimäärin 3 065 euroa ja naiset keskimäärin 3 038 euroa.   

Esimies- ja asiantuntijatehtävissä mies ansaitsi keskimäärin 5 891 euroa kuukaudessa, nainen 815 euroa vähemmän eli keskimäärin 5 076 euroa kuukaudessa.

Säännöllisen työajan ansio sisältää varsinaisen kiinteän kuukausipalkan lisäksi erilaiset säännöllisen työajan lisät (kuten ilta- tai yölisät, mutta ei ylityölisiä), luontoisetujen verotusarvon sekä provisiot kuukausikeskiarvona.
 

Rahoitusalan säännöllisen työajan keskiansiot ja ansiokehitys syyskuusta 2019 syyskuuhun 2020 sekä ansiokehitys tulospalkkioineen ja kiinteän kuukausipalkan kehitys eri tehtävätasoilla

Rahoitusalan säännöllisen työajan keskiansiot ja ansiokehitys

 

Rahoitusalalla työskentelevien keskimääräinen ansiokehitys oli 2,9 prosenttia syyskuusta 2019 syyskuuhun 2020. Ansiokehitys oli prosenttiyksikön verran edellistä tilastokautta nopeampaa.

Toimihenkilötehtävissä säännöllisen työajan ansiot ovat nousseet edellisestä tilastokaudesta 2,1 prosenttia, ja esihenkilöillä- ja asiantuntijoilla 2,4 prosenttia. 

Naisvaltainen rahoitusala jatkaa edelleen miehistymistään. Koko alalla miesten määrä on lisääntynyt 115 henkilöllä ja naisten määrä on vähentynyt 440 henkilöllä.  

Tilastotyöryhmä

Rahoitusalan työehtosopimuksessa on sovittu, että työryhmä laatii vuosittain selvityksen rahoitusalan ja vertailun kannalta keskeisten alojen ansiokehityksestä palkkatilastojen valmistettua.

Ammattiliitto Prosta Minna Davidjuk ja Jarmo Paananen olivat mukana laatimassa raporttia yhdessä muiden rahoitusalan työmarkkinaosapuolten eli työnantajia edustavien Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja Palvelualojen työnantajat PALTA:n sekä Ammattiliitto Union ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n kanssa.

Tarkastelun kohteena olivat henkilöt, jotka olivat saman tilastoinnin piirissä syyskuussa 2019 ja 2020.

Lähde: Rahoitusalan tilastoraportti 2019-2020