Palkitseva työ seisoo useamman pilarin varassa. Kun tehtävät, vastuut, työskentelytavat ja työhyvinvointi, työn laajempi tarkoitus ja palkka ovat tasapainossa, asiat ovat jo melko hyvin.
– Työn pitää olla merkityksellistä ja motivoivaa, ja siitä pitää saada riittävä korvaus. Silloin se on myös palkitsevaa, palautteen antamisesta ja suorituksen johtamisesta tohtoriksi väitellyt Satu Berlin kiteyttää.
Neljä kovaa s-kirjainta
Berlin tiivistää palkitsevan työn neljään s-kirjaimeen: sisältö, syy, suhde ja suunta.
Sisältö keskittyy päivittäisen työn kehittämiseen tarkoituksenmukaiseksi ja mielekkääksi. Lisäksi työmäärän tulee olla sopiva. Mielekkäässä työssä on myös vaikuttamisen mahdollisuuksia.
Syy varmistaa, että työn tarkoitus on selvillä.
– Syyt työlle voivat olla monitasoisia. Syyn täytyy kuitenkin koskettaa sisäistä motivaatiota ja olla linjassa omien arvojen kanssa.
Suhteella tarkoitetaan sitä, kenen kanssa työtä tehdään. Inspiraatiota pyritään löytämään yhteistyöstä esimerkiksi esihenkilön ja kollegojen kanssa.
– Lisäksi suhde käsittää suhteen itseen, eli sen, miten omat ajatusmallit tukevat palkitsevan työn saamista.
Suunta varmistaa, että työssä saa riittävästi hyvälaatuista ja täsmällistä ohjausta ja palautetta. Lisäksi tarkoituksenmukaiset työskentelytavat antavat suuntaa työntekoon.
Työelämätarpeet tarkastelussa
Jos neljän s-kirjaimen esittelemät ajatukset ovat kunnossa, mistä muusta työn palkitsevuuden kokemus kumpuaa? Satu Berlin lähtee liikkeelle siitä, että jokaisella on omat työelämätarpeensa, jotka voivat ajan kanssa muuttua.
– Työelämätarpeita ovat esimerkiksi turvallisuuden, arvostuksen ja tarkoituksen kokeminen. Korona-aikana turvallisuuden tunne korostui monella, kun työn jatkuvuudesta oli huolta. Jotkut saattavat puolestaan kaivata työhönsä enemmän yhteisöllisyyttä, parempaa työssäjaksamista, uudistumista tai mahdollisuutta vaikuttaa työhön.
Mitä enemmän oma työ ja työpaikka vastaavat työelämätarpeisiin, sitä paremmin työstä voi motivoitua ja siinä onnistua.
– Työelämätarpeet kumpuavat ihmisten arvoista, urasuunnitelmista ja halusta saada työ yhä enemmän omannäköiseksi. Omaa työtilannettaan on helpompi lähteä muuttamaan, kun on tietoinen siitä, mitä työssään kaipaa ja miksi.
Lisää tietoa työelämätarpeista, työn palkitsevuudesta ja siihen vaikuttamisesta löydät Satu Berlinin kirjasta Palkitseva työ.
Mitkä ovat sinun työelämätarpeesi? Tee testi!

Miten voit tehdä työstäsi palkitsevampaa?
1. Vastaa jokaiseen väittämään kyllä tai ei.
- Minulle olisi tärkeää saada saavutuksistani enemmän tunnustusta.
- Minusta tuntuu usein siltä, että muut ovat osaavampia kuin minä.
- Saamani palkkiot eivät motivoi minua riittävästi.
- Minun on toisinaan vaikea sopeutua uusiin tilanteisiin.
- Asiakkaani ymmärtävät paremmin työhöni laittaman panostuksen ja saavutukset kuin oma esihenkilöni.
- Minun on toisinaan hankalaa tunnistaa ja kertoa muille, missä olen hyvä.
3–6 kyllä-vastausta: Työelämätarpeesi on arvostuksen kokeminen. Toivot, että muut huomaisivat paremmin panostuksesi ja saavutuksesi ja että työstä saatava palkitseminen olisi kohdallaan. Haluaisit myös vahvistaa tunnetta siitä, että pärjäät hyvin työssäsi.
Miten tehdä työstä palkitsevampaa? Nosta rohkeasti omaa häntääsi tunnustuksen saamiseksi ja pyydä palautetta tavallisistakin tehtävistä. Tunnista todelliset motivaatiolähteesi. Selvitä, mistä motivoidut ja pyri yhä enemmän tuomaan työpalettiisi niitä asioita, joista innostut. Keskustele kokonaispalkitsemisesta esihenkilösi kanssa.
2. Vastaa jokaiseen väittämään kyllä tai ei.
- Tiedän, mitä työelämässä haluan, mutta en saa linkattua tavoitteitani työpaikan visioon ja strategiaan.
- Tuntisinpa paremmin hyvät puoleni, jotta pystyisin löytämään henkilökohtaisen syyn työelämälleni.
- Haluaisin pystyä toteuttamaan itseäni enemmän päivittäisissä tehtävissäni.
- Tarkoitukseni työelämässä on epäselvä.
- Roolien ja vastuiden epäselvyys vaikeuttavat tarkoituksen kokemista omassa työssäni.
- Koen toisinaan ristiriitaa oman ja työpaikan arvomaailman välillä.
3–6 kyllä-vastausta: Työelämätarpeesi on tarkoituksen kokeminen. Toivot, että sinulla olisi inspiroiva syy työelämällesi, josta voisit innostua joka päivä. Tarkoituksen kokemista lisää tunne itsensä toteuttamisesta omassa työssä.
Miten tehdä työstä palkitsevampaa? Tee näkyväksi oma tarkoituksesi työelämässä. Voit kiteyttää työelämätarkoituksen pohtimalla arvojasi, vahvuuksiasi ja unelmatyötäsi. Pohdi myös, minkälaisen jäljen haluat jättää työssäsi muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Täsmennä esihenkilösi kanssa, miten työpaikan arvot ja strategia toteutuvat oman työsi kautta. Rikasta työtä uusilla, mielekkäillä vastuilla, jotta voit toteuttaa paremmin itseäsi.
3. Vastaa jokaiseen väittämään kyllä tai ei.
- Haluaisin oppia yhä enemmän uusia asioita päivittäisissä tehtävissäni.
- Voisin mielelläni ottaa uusia tehtäviä hoitaakseni.
- Minua kiinnostaa se, miltä työni tulevaisuus näyttää.
- Yhdentekevät työt syövät leijonanosan työajastani.
- Osaan nykyiset työni niin hyvin, että hoidan ne ihan liikaa rutiinilla.
- Toivon, että työpaikallani arvostettaisiin enemmän haluani kehittyä työpaikan ulkopuolella.
3–6 kyllä-vastausta: Työelämätarpeesi on kehittyminen. Toivot kokevasi enemmän sydämen paloa päivittäisten töiden suorittamisessa.
Miten tehdä työstä palkitsevampaa? Kehitä inspiroivia vastuita. Etsi aktiivisesti uusia tehtäviä, jotka laittavat ajattelemaan, tuntemaan ja toimimaan eri tavalla kuin ennen. Panosta myös siihen, että kehität tehokkaat työskentelytavat rutiinitehtäviin. Hahmota rohkaisevat ajatusmallit, innostu vahvuuksista ja onnistumisista. Näin löydät paremmin potentiaalisi, jonka mukaan kehittyä.