Veikkauksella on käytössä strategiapalkkio, jonka saaminen vielä vuoden 2024 kevään aikana edellytti, että henkilö oli työskennellyt palkkion kertymisvuonna vähintään kuuden kuukauden ajan.
Työskentelyajaksi ei laskettu palkattomia sairaslomia, palkattomia perhevapaita, vuorotteluvapaita tai muita palkattomia vapaita. Työntekijöiden mielestä oli epäoikeudenmukaista, että ehdoissa oli kuuden kuukauden työssäolovaade, eikä sitä suhteutettu työssäoloaikaan.
– Yhteydenottoja on vuosien varrelta tullut vanhempainvapaalla olleilta. He ovat kokeneet järjestelmän epäreiluksi, Veikkauksen pääluottamusmies Kristiina Lindroos sanoo.
Lindroos huomautti työnantajalle, että strategiapalkkion perusteet olivat tasa-arvovaltuutetun linjausten vastaisia.
Palta neuvoi pitämään kiinni syrjivästä ohjeistuksesta
Veikkaus pyysi palvelualojen työnantajaliitto Paltalta neuvoa asiasta, mutta Palta ei suositellut muutosta ohjeistukseen.
Lindroos kyllästyi lopulta työnantajan haluttomuuteen muuttaa ohjeistusta ja päätti viedä asiaa eteenpäin. Pro välitti asian STTK:lle ja STTK jätti hakemuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakunnalle pyytääkseen ratkaisua asiaan.
Asian tultua vireille lautakunnassa Veikkaus muutti kesällä 2024 strategiapalkkion perusteitaan. STTK katsoi muutetun ohjeistuksen olevan edelleen tulkinnanvarainen.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoo tuoreessa lausunnossaan, että Veikkauksen menettelyssä on ollut ja on edelleen strategiapalkkioperusteiden muuttamisen jälkeenkin kyse tasa-arvolaissa kielletystä vanhemmuuteen ja perheenhuoltovelvollisuuteen perustuvasta välillisestä syrjinnästä. Lautakunta kieltää Veikkausta jatkamasta tai uusimasta syrjivää menettelyään.
Uhkasakkoa ei kuitenkaan katsottu tarpeelliseksi. Lautakunnan mukaan Veikkauksen toimenpiteet viittaavat siihen, että työnantaja on halukas muuttamaan strategiapalkkiojärjestelmänsä vastaamaan tasa-arvolakia. Veikkaus on muun muassa maksanut takautuvasti edellisvuoden strategiapalkkioita niille perhevapaata käyttäneille työntekijöille, jotka uudistuksen jälkeen ovat kuuluneet strategiapalkkion piiriin.
– On hyvin harvinaista, että asiaa käsitellään sillä tasolla. Hyvä, että lautakunta on antanut asiasta selkeän lausunnon. Siitä tulee olemaan hyötyä myös muissa vastaavissa tapauksissa, Pron johtaja Minea Pyykönen kommentoi.
Pääluottamiestä ihmetyttää työnantajaliiton suositus jättää muuttamatta ohjeistusta.
– Miten Palta voi jopa tasa-arvovaltuutetun päätöksen jälkeen ohjeistaa omaa jäsentä näin, aiheuttaen jäsenelleen merkittävää mainehaittaa, pääluottamusmies Kristiina Lindroos sanoo.
Ole tarkkana – tarkista työpaikan ohjeistus
Pron tasa-arvoasiantuntija Tanja Lehtoranta neuvoo käymään läpi työpaikan palkitsemisohjeistuksen ja katsomaan, mitä siihen on kirjattu perhevapaalla olevista työntekijöistä sekä tarkistamaan, että se on päätöksen mukainen.
Perhevapaaseen liittyvät poissaolot, eli raskausvapaalla, vanhempainvapaalla tai hoitovapaalla oleminen on erilaista kuin muu poissaolo. Jos jaettavassa palkkiossa on kyse taannehtivasta palkasta, siihen tulee olla oikeus myös niillä työntekijöillä, jotka ovat käyttäneet palkallisia tai palkattomia perhevapaita palkkion kertymisvuonna.
Keinotekoiset rajat, kuten esimerkiksi tässä tapauksessa kuuden kuukauden työssäoloehto, eivät ole laillisia. Perhevapaita käyttävällä työntekijällä on aina oikeus suhteelliseen osuuteensa tulospalkkiosta.