Hyppää pääsisältöön

Haalarivapusta popliinitakkivappuun – miten se tehdään?

opiskelijat, työn juhla
Vappu on työläisten juhla, johon pahimmillaan kiteytyy koko elämänvaiheen muutoskriisi.

Haalarivapusta popliinitakkivappuun – miten se tehdään?

Julkaistu 29.04.2021 klo 21:44
ProStoori
Kirjoittanut
Maija Kajanto
Vappu on työläisten juhla, johon pahimmillaan kiteytyy koko elämänvaiheen muutoskriisi.

Ensimmäisenä opiskelijavappuna seisoimme Turun tuomiokirkkopuistossa opiskelijakaverini kanssa haalarit päällä ja teimme kunniaa, kun kirkonkellot soivat puolenyön merkiksi. En tänä päivänä muista miksi. Se tuntui sillä hetkellä hyvältä idealta.

Sen jälkeen tuli monenlaisia opiskelijavappuja. Kaatosateessa syötyjä brunsseja, bileitä, harmin täyttämiä tilanteita kun mätykkääntostajaseeisittykännytkäänmusta.

Ja sitten tuli se päivä, jolloin maisterin paperit olivat kourassa ja äkkiä vappu olikin isohko ikäkriisin paikka.

Miten oikeasti aikuiset viettävät vappua? Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö haalarit jättää saman tien vaatehuoneen perukoille, pukea popliinitakki päälle ja olla sivistynyt?

Miten oikeasti aikuiset viettävät vappua? Mitä silloin pitää tehdä? 

Rehellisesti sanoen, en edelleenkään tiedä vastausta. Ne vaput, jotka sijoittuvat opiskelijavuosien ja pikkulapsiajan väliin, jäivät johonkin mitäänsanomattomien juhlapäivien koloseen ja sulautuivat toisiinsa. Oli jotain illanistujaisia ja aika monta reissussa vietettyä toukokuun aloitusta. Lapissakin hiihtokelit olivat usein vappuna juuri parhaimmillaan. Muutto töiden perässä uuteen kaupunkiin lakaisi opiskelijavaput muistojen joukkoon ja brunssille lähteminen uudessa kaupungissa tuntui sekin väkinäiseltä.

Ja sitten syntyi lapsi. Naperon ensimmäisiä vappuja juhlistettiin lähinnä rattaisiin kiinnitetyllä ilmapallolla, mutta muutaman vuoden ikäisen muksun kanssa päästiin jo brunsseilun makuun. Ja sitten koko homma lähti käsistä. Olohuoneessa järjestetylle koko perheen vappubrunssille olikin niin paljon tilausta, että kotona pyöri parhaimmillaan neljäkymmentä henkeä. Kämppä oli vapunpäivän iltaan mennessä sen näköinen, kuin siellä olisi mellestänyt norsulauma.

Opiskelijaelämän huolettomuus vaihtuu useimmilla pikkuhiljaa työelämän rytmitettyyn arkeen.

Siirtymä opiskelijavapun viettäjästä popliinitakkivapun ystäväksi ei käy helposti. Lopulta siinä on kyse isommasta elämänmuutoksesta kuin pelkästä vaatteidenvaihdosta: opiskelijaelämän huolettomuus vaihtuu useimmilla pikkuhiljaa työelämän rytmitettyyn arkeen ja useilla siitä ruuhkavuosiin, jotka vaativat joustoa moneen suuntaan. Kaikesta selviää, ja tippaleivät maistuvat yleensä hyvältä jokaisessa elämänvaiheessa.

Kippis vapun kunniaksi! On luvallista juhlia, olipa elämänvaihe sitten mikä tahansa.

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 29.4.2019.