Hyppää pääsisältöön

Opiskeluaika

Image
Kirjoja ja opiskeluvälineitä

Opiskeluaika

Kaipaatko vinkkejä, miten yhdistät opiskelun ja työnteon? Pitääkö työsopimus tehdä kirjallisena? Miten toimit, jos lomarahat jäävät osa-aikatyöstä maksamatta?
Täältä löydät elämäntilanteeseesi liittyvän tiedon. Etkö ole vielä jäsen? Liity jäseneksi jo tänään!
Aikuinen mies, puhelin
Hei, haluatko tietää lisää?
Jos jäit vielä miettimään jäsenyyttä, voit olla meihin yhteydessä.

 

Katso, miten Pro voisi auttaa juuri sinua opiskeluaikana

 


Ydinpalvelumme
Mies ja nainen juristin tai lakimiehen puheilla
Lakiapua töissä ja vapaalla

Pron jäsenenä työelämäsi turvaa maksuton ja riskitön oikeusapu, työoikeuteen erikoistuneilta juristeiltamme.

Jos selvitettäväksesi tulee vaikkapa naapuririita, kiistaa kämppiksen kanssa tai kosteusvaurion maksaja, kysyt näistäkin asianajotoimiston lakimieheltä maksutta.

Nainen urheilee kesällä, liikunta ja hyvinvointi
Voit paremmin

Haluamme, että voit hyvin, elämäsi on tasapainossa ja olet onnellinen. Siksi voit jäsenenä maksutta keskustella henkisen tai fyysisen hyvinvoinnin asiantuntijoiden kanssa.

Tarjoamme myös videoita sekä webinaareja sekä someyhteisön, joista saat tietoa, vinkkejä ja inspiraatiota.

Aikuinen ja lapsi rentoutuvat kotona
Viihdyt vapaa-ajalla

Kiinnostavatko lomakohteet, hotelli- ja kylpyläalennukset tai hyvinvointilomat? Olisiko kiva lähteä edulliseen reissuun laivalla tai autolla? Tai miltä kuulostavat alennetut hinnat kuntosaleista, muodista tai panimokaupasta?

Tutustu kaikkiin vapaa-ajan etuihin ja alennuksiin ja ota käyttöön mieleiset.

Opiskelijalle
Kokenut nainen, puhelin
Etenet uralla

Kun olet Pron jäsen, saat henkilökohtaisen uravalmentajan, joka tukee sinua urasi eri vaiheissa. Valmentajan kanssa voit suunnitella osaamisesi kohdentamista, hioa hissipuhettasi tai pyytää sparrausta työnhakuun.

Myös hyvinvoinnin lisääminen ja motivaation ylläpitäminen ovat valmentajien erityisalaa

Turvallisuus, kiipeäminen, työttömyysturva
Olet turvassa

Kun liityt Prohon, saat ilmaisen matkustaja- ja vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen.

Opiskelijoilla vakuutus on voimassa opinto-ohjelmaan kuuluvalla ulkomaan työharjoittelujaksolla jopa 90 vuorokautta matkan alkamisesta.

Kaksi asiantuntijaa keskustelee
Asiantuntijamme ovat tukenasi

Työpaikan luottamushenkilöiden lisäksi käytössäsi ovat Pron asiantuntijat ja lakimiehet. He neuvovat ja neuvottelevat, tekevät sopimukset ja puolustavat viime kädessä sinua jopa oikeudessa. Sinulle oikeusapukin on maksutonta ja riskitöntä.

Muut palvelumme

Sinua voisi kiinnostaa etenkin nämä

Valokuituoptiikka lähikuva, moderni tietoliikennetekniikka, tausta

Työelämän pelisäännöt haltuun Työelämän ajokortilla ja Amisajokortilla

Työelämän pelisäännöt, työehtoasioista puhumattakaan, ovat vieraita monille työelämään siirtyville. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa työnteon arkipäivää, ja niiden tuntemus on tarpeen työelämään valmistuville.

Työelämän ajokortti on laajuudeltaan 5 opintopistettä ja se suoritetaan kokonaan verkossa. Opintojakso on suunnattu ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Amisajokortti taas on monikäyttöinen verkko-opetusmateriaali tukemaan toisen asteen opettajien ja opinto-ohjaajien työtä.

Työelämän ajokortti sekä Amisajokortti ovat maksuttomia.
Neuvottelutulos, kädenpuristus

Yhteistyö opiskelijakuntien kanssa

Opiskelijatoiminnasta vastaavat Pron asiamiehet neuvottelevat alueellisesti kattavan yhteistyösopimuksen oman alueensa ammattikorkeakoulun kanssa.
Nainen opiskelee

Opiskelijaliitto Pro

Me tunnemme opiskelijat ja koulutuksen. Edistämme modernia ja uudistuvaa työelämää, jossa kaikkien kohtelu on tasa-arvoista, sekä yhteiskuntaa, jossa koulutusta sekä opiskelijoita pidetään arvossa. Olemme valintasi, kun haluat laajan valikoiman jäsenetuja ja -palveluita, tiiviit yhteydet työelämään sekä kattavat edunvalvonnan palvelut.
Elämäntilanteessasi usein kysyttyjä kysymyksiä

Palkkalaskurimme auttaa jäseniämme oman palkkatason arvioinnissa. Tiedot perustuvat laajaan jäsentutkimukseen. Palkka-asiat selviävät myös juttelemalla työpaikan luottamusmiehen kanssa tai ottamalla yhteyttä Pron lähimmän aluetoimiston sopimusala-asiamieheen.

Mikäli olet sopinut työnantajasi kanssa nettopalkasta, voit arvioida bruttopalkkasi määrää netto/bruttopalkkalaskurilla. Laskuri sopii tilanteeseen, jossa nettopalkka on ainoa ansiotulo eikä työnantaja vastaa muista tuloista menevistä veroista.

Työsopimusta, jossa työntekijän työaika määrättynä ajanjaksona vaihtelee työnantajan tarjoaman työn perusteella työsopimuksen mukaisen vähimmäismäärän ja enimmäismäärän välillä, kutsutaan työsopimuslaissa vaihtelevan työajan sopimukseksi. Vaihtelevan työajan sopimuksia ovat myös työaikajärjestelyt, joissa työntekijä sitoutuu tekemään työnantajalle työtä erikseen kutsuttaessa (ns. extraajat eli tarvittaessa työhön kutsuttavat työntekijät).

Vaihtelevan työajan sopimuksia saa käyttää vain silloin, kun työnantajan työvoiman tarve aidosti vaihtelee. Työsopimukseen kirjattava vähimmäistyöaikaa ei saa työnantajan aloitteesta sopia pienemmäksi kuin työnantajan työvoiman tarve edellyttää. Jos toteutunut työaika edeltäneiltä kuudelta kuukaudelta osoittaa, ettei sovittu vähimmäistyöaika vastaa työnantajan todellista työvoiman tarvetta, työnantajan on työntekijän pyynnöstä neuvoteltava työaikaehdon muuttamisesta vastaamaan todellista tarvetta. Neuvottelut on käytävä kohtuullisessa ajassa ja työntekijällä on oikeus käyttää neuvottelussa avustajaa

Työsuhteen alkaessa työnantajan pitää antaa työntekijälle selvitys siitä, missä tilanteissa ja missä määrin työnantajalle syntyy työvoimatarvetta. Nämä tiedot voivat olla työsopimuksessa, tai erillisessä selvityksessä.

Myös vaihtelevan työajan sopimuksella työskentelevällä on oikeus sairausajan palkkaan ja irtisanomisajan palkkaan. Työvuoroluetteloa laadittaessa työntekijälle tulee varata tilaisuus ilmoittaa, missä määrin ja millä edellytyksillä hän voi ottaa työtä vastaan, jos työnantajalla on tarjota työtä sopimuksen mukaista vähimmäistyöaikaa enemmän. Enää ei nollasopimuslaisenkaan siten tarvitse suostua rajattomaan lisätyöhön.

Koeaika voi olla pääsääntöisesti vain työsuhteesi alussa. Jos lähes peräkkäisissä työsopimuksissa on sovittu samoista tai samantyyppisistä tehtävistä, uuden työsuhteen alkaessa sinulla ei voi olla koeaikaa.

Jos tehtäväsi muuttuvat olennaisesti, on mahdollista sopia koeajasta kesken työsuhteen. Tällöin koeaika ei mahdollista työsopimuksen päättämistä. Jos todetaan, että uusissa tehtävissä jatkamiselle ei ole edellytyksiä, sinulla on oikeus palata entisiin tehtäviinsi. Tarkista koeajan käyttöön liittyvät mahdolliset säädökset oman alasi työehtosopimuksesta.

Jos työsopimus on määräaikainen, työntekijää ei voi irtisanoa ennen määräajan loppumista. Työntekijä ei myöskään voi irtisanoutua ennen määräaikaisen työsopimuksen päättymistä. Asiasta voidaan kuitenkin yleensä sopia työntekijän ja työnantajan kesken. Jos työsopimuksessa on sovittu erikseen koeajasta, voi sopimuksen koeajalla purkaa huolimatta määräajasta.

Ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa opiskelevan opiskelijan työharjoittelu perustuu pääsääntöisesti työsopimukseen ja se tehdään työsuhteessa yritykseen. Pelkkä harjoittelusopimus tehdään vain, jos työsuhteen tunnusmerkit eivät täyty.

Työharjoittelusta kannattaa allekirjoittaa työsopimus ja suorittaa harjoittelu oman alasi työtehtävissä mukauttaen ne vastaamaan tutkintosi vaatimuksia yhteistyössä työnantajan kanssa. Kun olet tehnyt työsopimuksen harjoittelun ajalle, parannat omaa asemaasi ja olet myös yrityksen työterveyshuollon sekä työsuojelun piirissä. 

Muista pyytää harjoittelun jälkeen harjoittelupaikastasi työtodistus, joka helpottaa seuraavan työpaikan etsimistä.

Jos opiskelet ja käyt opintojen ohella töissä ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan vaadittavat työssäolon vähimmäisehdot täyttyvät, kerrytät oikeutta tähän turvaan. Jäsenyys Työttömyyskassa Prossa alkaa aikaisintaan työsuhteen alkamispäivästä ja siitä, kun jäsenmaksu on maksettu.

Icon
Elämäntilanne ruuhkavuodet
Ruuhkavuodet
Vauhti päällä töissä ja kotona. Keskitytkö oikeisiin asioihin? Uravalmentaja auttaa työelämän suuntaamisessa.
Icon
Elämäntilanne työnhakija
Työnhakija
Kassasta päiväraha tilille rivakasti. Uusi suunta työelämään löytyy uravalmennuksen avulla.
Icon
Elämäntilanne uralla eteenpain -ikoni
Kokenut työntekijä
Vielä ei ole kiire eläkkeelle, vaikka kokemusta onkin kertynyt rutkasti.
Icon
Elämäntilanne opiskelu
Opiskeluaika
Opiskelun ja työnteon yhdistäminen voi olla haastavaa. Meiltä saat apua ja vinkkejä.
Icon
Elämäntilanne arkistunut työ
Uralla eteenpäin
Uravalmentaja auttaa työelämän suuntaamisessa. Mihin muuhun kuin nykyiseen työhön osaamisestasi olisi hyötyä?
Icon
Elämäntilanne uran alku
Uran alussa
Asiantuntijamme auttavat työelämäkysymyksissä. Saat henkilökohtaista sparrausta työhaastatteluun.
Icon
Elämäntilanne yrittäjä
Yrittäjyys
ProSoolo helpottaa ja turvaa arkea sekä tarjoaa mahdollisuuksia yksinyrittäjän verkostoitumiseen.
Mietitkö vielä, miten edetä?

Jäsenenä käytössäsi ovat kaikki asiantuntijamme.

Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme!

Liity jäseneksemme jo tänään!

Saat kaikki edut ja palvelut käyttöösi.

Jäsenyys sisältää ansiosidonnaisen työttömyysturvan.