Hyppää pääsisältöön

Pro oikeudessa

Kädet kirjottavat

Pro oikeudessa

Pron jäsenet saavat apua liiton omilta juristeilta, joilla on vuosien kokemus työoikeudesta toisin kuin tavallisilla asianajajilla. Liiton jäsen ei joudu maksamaan tuhansiin euroihin kohoavia oikeudenkäyntikuluja, vaan jäsenelle oikeusapu on maksutonta ja riskitöntä. Häviötapauksessa vastapuolen oikeudenkäyntikulut korvataan. Oikeusapu käsittää lainopillisen neuvonnan, sovintoneuvottelut ja oikeusavun tuomioistuimessa, josta päättää Pron lakiasiainpäällikkö.

Sinua voisi kiinnostaa etenkin nämä

Nainen istuu sohvalla järkyttyneenä.
Uutiset
Julkaistu 22.11.2023
Työnantaja mokasi yt-neuvottelun: ei kertonut neuvotteluista ja irtisanoi lomautetun Pron jäsenen lomautuksen päätyttyä tämän ensimmäisenä työpäivänä. Neuvotteluissa toisen liiton entinen luottamusmies edusti Pron jäsentä ilman lainmukaista asemaa. Pron jäsen voitti käräjäoikeudessa.
Kuva: Shutterstock
Uutiset
Julkaistu 14.11.2023
Työtuomioistuimessa puitiin sitä, tarvitseeko työnantajan maksaa vuorolisät silloin, kun ylityötä teetetään keskeytyvissä työaikamuodoissa aikana, jolloin säännöllistä vuorotyötä ei muutoin teetetä. Asia ratkesi Pron hyväksi. 
Nainen istuu tietokoneen edessä
Uutiset
Julkaistu 24.10.2023
Kirjanpitotoimisto syytti Pron jäsentä kilpailukieltosopimuksen rikkomisesta. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kanteen ja työnantajan piti maksaa Pron jäsenen yli 10 000 euron oikeudenkäyntikulut.
Uutiset
Julkaistu 12.10.2023
Postilta väärin perustein irtisanotun tuotantoesimiehen tapaus eteni hovioikeuteen. Pron juristin avulla Eva-Maria sai pitää käräjäoikeuden määräämän 65 000 euron korvauksen. 
katsastusala
Uutiset
Julkaistu 20.09.2023
Irtisanotulle Pron jäsenelle ei tarjottu työtä saman konsernin sisällä, vaikka avoimia työpaikkoja oli. Työn tarjoamisvelvollisuutta rikkonut työnantaja hävisi jutun käräjäoikeudessa ja sen jälkeen hovioikeudessa.  
Mies työskentelee, kainalosauvat etualalla.
Uutiset
Julkaistu 31.08.2023
Onnettomuudessa loukkaantunut luottamusmies irtisanottiin työpaikan jäseniä kuulematta. Työnantaja rikkoi luottamusmiehen irtisanomissuojaa, valvontavelvollisuuttaan, kieltäytyi kohtuullisista mukautuksista ja syrji vammaisuuden perusteella. Työtuomioistuimessa maksettavaa rapsahti työnantajalle yli 90 000 euroa.
Kuva: Shutterstock
Uutiset
Julkaistu 28.07.2023
Parikymmentä vuotta samalla työnantajalla ollut Pron jäsen irtisanottiin, vaikka hän oli työsuojeluvaltuutettu. Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan korvausta yli 50 000 euroa laittomista potkuista.
Uutiset
Julkaistu 09.05.2023
Pitkään lomautettuna ollut Pron jäsen irtisanoutui ja käräjäoikeus velvoitti työnantajan maksamaan hänelle irtisanomisajan palkan 12 561 euroa. – Lomautustilanteessa kannattaa pitää huolta omista oikeuksistaan, Pron juristi sanoo.
Jos työpaikalla toimitaan laittomasti, Ammattiliitto Pro ajaa jäsenten asiaa oikeudessa.
Uutiset
Julkaistu 24.04.2023
Teleoperaattori laiminlöi uudelleensijoittamisvelvollisuutta ja joutui maksamaan Pron jäsenelle yli 46 000 euron korvauksen sekä oikeudenkäyntikulut. Tuomio ei ole lainvoimainen.  
Jos työpaikalla toimitaan laittomasti, Ammattiliitto Pro ajaa jäsenten asiaa oikeudessa.
Uutiset
Julkaistu 30.09.2022
Oikeuden mukaan Dragon Mining päätti keskeyttää louhinnan ennen yhteistoimintaneuvotteluja ja rikkoi yt-lakia. Irtisanottu Pron jäsen sai korvauksen.
Uutiset
Julkaistu 26.09.2022
​​​​​​​Hämeenlinnan käräjäoikeus tuomitsi Posti Oy:n korvaamaan väärin perustein irtisanomalleen työnjohtajalle 20 kuukauden palkkaa vastaavan 65 000 euron korvauksen. Tuomio ei ole lainvoimainen.
työsuhteen päättäminen, Pron lakimies, Pron oikeusapu, ay-jäsenyys
Uutiset
Julkaistu 30.08.2022
Pron jäsen on saanut poikkeuksellisen suuren korvauksen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä Helsingin hovioikeudessa 25.8.2022. Jo vuonna 2017 Helsingin käräjäoikeudessa vireille saatettu juttu Danske Bankin ja Pron jäsenen välillä on siltä osin saatu päätökseen. Tuomio on lainvoimainen.

Etsitkö näitä?

Aikuinen mies, puhelin
Ongelmia työpaikalla?

Työpaikalla syntyneet ongelmat kannattaa pyrkiä selvittämään työpaikalla esimiehen kanssa. Avuksi voit pyytää oman työpaikkasi prolaisen luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun.  Käytössäsi ovat myös Pron asiantuntijat.

Kaksi asiantuntijaa keskustelee
Asiantuntijat tukenasi

Pron asiantuntijat ja juristit neuvovat ja neuvottelevat, tekevät sopimukset ja puolustavat viime kädessä sinua jopa oikeudessa. Sinulle oikeusapukin on maksutonta ja riskitöntä.

Mies ja nainen juristin tai lakimiehen puheilla
Yksityiselämän oikeusneuvonta

Pron jäsenenä saat maksutonta neuvontaa myös yksityiselämän oikeudellisissa kysymyksissä. Aiheet voivat liittyä esimerkiksi perunkirjoitukseen tai ostetussa asunnossa havaittuihin virheisiin. 

Mietitkö vielä, miten edetä?

Jäsenenä käytössäsi ovat kaikki asiantuntijamme.

Ota meihin yhteyttä, autamme mielellämme!

Liity jäseneksemme jo tänään!

Saat kaikki edut ja palvelut käyttöösi.

Jäsenyys sisältää ansiosidonnaisen työttömyysturvan.