Hyppää pääsisältöön

Ongelmapelaaja on turvallisuusriski

Mitä työpaikalla voidaan tehdä, jos kaveri on koukussa rahapeleihin?

Ongelmapelaaja on turvallisuusriski

Julkaistu 02.05.2017 klo 17:23
ProStoori
Kirjoittanut
Jukka Nortio
Mitä työpaikalla voidaan tehdä, jos kaveri on koukussa rahapeleihin?

Nettikasino, lotto, keno, euro jackpot, yksikätinen rosvo ja ruletti. Pelihimon riivaamalla on ympärillään kosolti houkutuksia, jotka hallitsemattomina vievät turmioon yhtä varmasti kuin viina tai huumeet. Siinä menee rahat, työ, perhe ja terveys.

Peliongelmaisen taudinkuva on hyvin samanlainen kuin alkoholistin: hän häpeää ongelmaansa ja kieltää sen muilta. Hän ei kuuntele tai kaipaa muiden neuvoja, vaan uskottelee muille kykenevänsä ratkaisemaan ongelmansa itse. Torjunta on niin kova, että hän uskoo itsekin vakuuttelunsa, ettei ongelmaa ole. Jos ongelmia on, ne ratkeavat, kun voitto osuu kohdalle.

Ongelman tunnistaminen on ensiaskel parantumista kohti. Silloin läheisen ystävän, sukulaisen, työtoverin tai esimiehen tuki on arvokas.  Kun peliongelmainen pääsee kertomaan jollekin, että ongelma on tosi, hän on jo pitkällä paranemisen tiellä.

 

Peliongelma johtaa nopeasti velkaantumiseen ja pahimmillaan korkeakorkoisten pikavippien kierteeseen.

 

Työpaikalla voidaan puuttua peliongelmaan ilman ongelmaisen omaa avautumista. Näin jo siksi, että ongelmapelaaja on turvallisuusriski erityisesti niissä tehtävissä, joissa käsitellään rahaa. Peliongelma johtaa nopeasti velkaantumiseen ja pahimmillaan korkeakorkoisten pikavippien kierteeseen. Velkaantuminen saattaa johtaa taloudellisiin väärinkäytöksiin, jotka vahingoittavat syvästi muutenkin ongelmista kärsivää pelaajaa. Siksi ongelmapelaamista ei saa koskaan katsoa läpi sormien.

Parhaiten peliongelmaa torjutaan työpaikalla avoimella ja samalla luottamuksellisella ilmapiirillä. Avoimia pitää olla siinä, että kaikki työntekijät tietävät, miten peliongelmaisten kanssa toimitaan. On hyvä olla selkeät säännöt ja toimintatavat aivan kuten alkoholiongelman kanssa.

Luottamusta tarvitaan siinä, että työntekijällä on aina mahdollisuus kääntyä luottamusmiehen, esimiehen tai työterveydenhuollon puoleen peliongelmiensa kanssa ilman pelkoa syrjinnästä. Jokainen fiksu työkaveri, luottamusmies ja työnantaja haluaa auttaa kaveriaan ulos ongelmapelaamisesta.

Pelihimosta saa asiantuntija-apua muun muassa monista verkkopalveluista kuten Peluuri ja Peliklinikka sekä A-klinikkasäätiön ja Päihdelinkin palveluista. Palveluista on hyvä kuvaus Veikkauksen verkkosivuilla.