Hyppää pääsisältöön

OP:ssa liikkeenluovutus pelottaa ja innostaa

Neuvottelut siirtyvän henkilöstön työjärjestelyistä pitävät pääluottamusmies Arja Minkkisen kiireisenä kuukausien ajan.

OP:ssa liikkeenluovutus pelottaa ja innostaa

Julkaistu 04.04.2017 klo 15:24
ProStoori
Kirjoittanut
Anu Vallinkoski
Neuvottelut siirtyvän henkilöstön työjärjestelyistä pitävät pääluottamusmies Arja Minkkisen kiireisenä kuukausien ajan.

Helmikuun puolivälissä OP Ryhmän keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Arja Minkkinen on juuri palannut kahden viikon turneelta. Takana on liuta vierailuja maakuntien osuuspankkeihin, joiden henkilöstöä on siirtymässä liikkeenluovutuksen kautta keskusyhteisökonsernin palvelukseen.

– Liikkeenluovutuksessa ihmiset siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Ketään ei siis irtisanota, samat palkat ja vuosilomatkin säilyvät. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö muutoksia olisi tulossa. Esimerkiksi työajat ja -paikat voivat vaihtua. Näistä neuvottelemme sitten maaliskuussa, kun liikkeenluovutus vastaanotetaan ja yt-neuvottelut alkavat. Sitä ennen minulla ei ole neuvottelumandaattia, Minkkinen täsmentää.

Luovutuksessa pankeista keskusyhteisöön siirtyy taustatyötä. Noin 200 siirtyvän joukossa on muun muassa puhelinpalveluissa työskenteleviä sekä luotto- ja vakuusasioita käsitteleviä asiantuntijoita.

Työpaikat keskitetään suurten paikkakuntien osuuspankkien yhteyteen.

Keskittämisen takana on kaiken aikaa etenevä digitalisaatio.

Työn säilyminen mietityttää

Minkkisen mukaan ihmiset suhtautuvat kovin eri tavoin liikkeenluovutukseen.

Monelle se merkitsee isoa muutosta. Työnantaja vaihtuu, samoin esimiehet ja työn tekemisen tapa. Työpaikka ja työajat saattavat muuttua.

– Ihmiset miettivät nyt työmatkojaan, ja vaikkapa sitä, miten lasten nouto päiväkodista onnistuu. Jotkut aprikoivat, oppivatko he uudet työtavat, sopeutuvatko uuteen. Muutos voi pelottaa, Minkkinen kertoo henkilöstön tuntemuksista.

Myös työn säilyminen askarruttaa. OP Ryhmän viime vuosien irtisanomiset ovat yhä muistissa.

Muutos voi pelottaa.

– Toisaalta osa on innoissaan. Joku toivookin muutosta ja saattaa haluta vaihtaa paikkakuntaa. Osa toivoo, että pääsee vaikuttamaan työhönsä, suunnittelemaan sitä, miten työ olisi järkevää tehdä, pääluottamusmies sanoo.

Minkkisen mukaan työn järjestämisessä ja tekemisen tavoissa riittääkin suunniteltavaa. Eri yrityksissä on erilaiset tekemisen tavat, vaikka käytössä olleet it-järjestelmät ovatkin pitkälti samanlaisia.

Luottamusmiehet valitaan syksyllä

Liikkeenluovutus merkinnee muutoksia luottamusmiesjärjestelmään. Siirtyvän henkilöstön joukossa on myös luottamusmiehiä.

– En lähde arvailemaan, miten tuo prosessi menee. Ensin pitää hoitaa liikkeenluovutus ja siihen liittyvät neuvottelut kunnolla. Luottamusmiesten valinta on vuorossa syksyllä, Minkkinen sanoo.

Maaliskuun ensimmäisestä päivästä lähtien Minkkinen vastaa keskusyhteisökonserniin siirtyvien työntekijöiden edunvalvonnasta. Hän arvelee, että eniten neuvotteluja käydään työajoista.

– Työajat vaikuttavat paljon itse kunkin elämään. Minä olen täällä neuvottelemassa paitsi satoja ihmisiä koskevista järjestelyistä myös ihan yksittäisten ihmisten työajoista. Jos jokin asia mietityttää, kannattaa rohkeasti soittaa tai lähettää sähköpostia, Minkkinen kehottaa.

Luottamusmiehen pitää ansaita luottamus

– Toisen ihmisen arvostus ja kunnioitus on lähtökohta tässä työssä. Pitää kunnioittaa niin kollegoita kuin työnantajan edustajia. Jos joku vähänkään epäilee tarkoitusperiä, niin tätä hommaa ei voi tehdä, lähes 20 vuotta pääluottamusmiehenä OP Ryhmässä työskennellyt Arja Minkkinen kuvailee periaatteitaan.

Luottamusmiehen työ rakentuu paljossa hyvien keskusteluyhteyksien varaan. Kun yhteys toimii, työnantaja kertoo usein tulevista muutoksista ennakkoon henkilöstön luotetulle. Näin hän voi kertoa työnantajalle näkemyksensä suunnitelmista jo varhaisessa vaiheessa.

Edunvalvonta ei kuitenkaan ole hymistelyä.

– Rohkeasti pitää sanoa ei, jos on eri mieltä. Tosin pelkkä ein hokeminen ei riitä, vaan pitää antaa myös sille eille vaihtoehto, Minkkinen tähdentää.

Hänen mukaansa edunvalvojan työ on muuttunut hänen lähes 40-vuotisen pankkiuransa aikana melkoisesti. Nyt muutostahti on kova ja kiihtyy yhä. Ihminen murheineen on kuitenkin samanlainen kuin vuosikymmeniä sitten. Edelleen puhuttavat työajat, palkkaus ja työn ehdot.

Viestintäkin on nykyisin kiivastahtista. Tiedotuksen tavat ja kanavat ovat nyt moninaisemmat kuin ennen. Kiivaasta tahdista huolimatta tiedottamisen ajankohtaa pitää miettiä. Luottamusmies ei voi kertoa kaikkea kaikille heti.

– Itse keskustelen mielelläni kasvokkain. Sosiaalinen media ei minusta sovi tähän työhön, sillä siellä keskustelu lähtee helposti väärille urille, hän sanoo.

Minkkinen tapaa säännöllisesti työnantajan henkilöstöasioista vastaavia edustajia. Hänen kalenterissaan ei kuitenkaan ole kausittaisia tapaamisia ylimmän johdon kanssa. Yhteistä aikaa raivataan, kun tulee tarve keskustelulle.

– Meillä on täällä Vallilassa avokonttori. Tapaamiset on helppo sopia vaikkapa lounaalle tai kahvihetkeen, Minkkinen naurahtaa.

Yli 3 000 OP-laisen etua valvovan pääluottamusmiehen työlistalla olevien asioiden laajuus vaihtelee satoja ihmisiä koskevista yt-neuvotteluista yksittäisen ihmisen työjärjestelyihin.

– Kaikki ne ovat tärkeitä, hän vakuuttaa.