Hyppää pääsisältöön

Prolainen valtuustonelikko trimmaa Kankaanpäätä kuntoon

Kankaanpään prolaiset valtuutetut uskovat, että pieni kaupunki pärjää globaalissa kilpajuoksussa, kun tehdään yhteistyötä yli puoluerajojen.

Prolainen valtuustonelikko trimmaa Kankaanpäätä kuntoon

Julkaistu 09.08.2017 klo 07:37
ProStoori
Kirjoittanut
Sami Turunen
Kankaanpään prolaiset valtuutetut uskovat, että pieni kaupunki pärjää globaalissa kilpajuoksussa, kun tehdään yhteistyötä yli puoluerajojen.

Kankaanpään torilla kuhisee. Kesä on kauneimmillaan, kuoro laulaa lavalla ja kojujen väliset käytävät ovat mustanaan auringon paistamia satakuntalaisia.

 

Torin laidalla kahvilan pöydässä käkätys kuuluu kauas, kun prolainen naisnelikko vaihtaa kuulumisia. Kaikki tuntevat toisensa – tai ainakin oppivat kohta tuntemaan, koska Annina Ruokoski, Paula Kuusisto, Katri Kujanpää ja Nina Väkeväinen ovat kaikki keväällä valittuja kaupunginvaltuutettuja. Muilla on hommasta aiempaa kokemusta, mutta Ruokoski on ensikertalainen.  

 

– Vähän jännittää, mutta ensimmäisissä kokouksissa tunnelma on ollut keskusteleva ja ideoivaa, Ruokoski kertoo.

 

Valtuustokausi käynnistyy varsinaisesti elokuussa, ja silloin nelikko on Kankanpään päätöksenteon ytimessä: Kujanpää on valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja, Ruokoski ja Väkeväinen kaupunginhallituksen jäseniä, Kuusisto hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja.

 

– Meillä on realistiset vaikutusmahdollisuudet, itse asiassa – anteeksi vaan – aika helvetin hyvät, Kujanpää nauraa.

Kankaanpään neljästä prolaisesta ehdokkaasta kaikki menivät läpi.

Kankaanpään neljästä prolaisesta ehdokkaasta kaikki menivät läpi. Sattumalta kaikki olivat myös naisia, mutta se tuskin yhteistyötä haittaa, päinvastoin. Nelikosta kukaan ei ole varsinainen ay-aktiivi, mutta kaikki seuraavat Pron kannanottoja, verkkomediaa ja uutiskirjeitä.

 

– Kyllä olennainen osa ammattiyhdistystoimintaa on, että jäsenet saavat tukea ehdokkuuteensa. Hyvä että Prossakin on tämä muistettu. Ennen vaaleja jokainen meistä tutustui Pron kuntavaaliteemoihin, sanoo Kujanpää.

Ideoita palvelutuotantoon tarvitaan

Valtuutettujen mielestä monet asiat ovat Kankaanpäässä hyvin.

 

– Tämä on hyvä paikka asua ja kasvattaa lapsia, loistavat harrastusmahdollisuudet, kertovat kaikki yhteen ääneen.

 

– Kankaanpää on tällä seudulla aika iso kaupunki. Palveluja riittää, ja kaikki niistä, niin kaupalliset kuin kunnallisetkin, ovat lähellä, sanoo Kujanpää.

 

– Meillä on oma uimahalli ja jäähalli, ja liikuntamahdolisuuksien hinnat ovat ihan erilaiset kuin isoissa kaupungeissa. Täällä jokainen voi harrastaa, perhetaustasta riippumatta, sanoo Paula Kuusisto.

 

Mutta tekemistäkin idyllissä on.

 

Kankaanpää on saman ongelman edessä kuin lukemattomat suomalaiskunnat: jostain pitäisi saada uutta elämää, vireää yritystoimintaa ja sille sopivaa työvoimaa. Keinot ovat tutut ja kliseiset, Katri Kujanpää myöntää.

Jostain pitäisi saada uutta elämää, vireää yritystoimintaa ja sille sopivaa työvoimaa.

– Kunnan pitäisi voida luoda uusia työpaikkoja ja se vaatii aktiivisuutta infran sekä tontti- ja elinkeinopolitiikan suhteen, hän sanoo.

 

Pienen, 12 000 asukkaan kaupungin väkiluku laskee, ja vaikka talous on tasapainossa, isoja investointeja on tulossa: keskustan koulun, liikuntakeskuksen ja kenttien sekä pääterveysaseman ja kirjaston remontit.

 

– Haasteena on saada talouden tasapaino säilytettyä. Siksi pitää keksiä uusia tapoja tehdä palveluja ja asioita, Kujanpää sanoo.

 

Vastuu tulevaisuudesta on kaikilla.

 

– Niin virkamiesten kuin luottamushenkilöiden rooliin kuuluu aktiivinen keskustelu ja se, että erilaiset tilaisuudet hoksataan ja hyödynnetään. Ei ole valmisratkaisuja, vaan keskustelusta voi poikia joku uusi idea, jota ei edes varsinaisesti tavoiteltu. Välillä ne onnistuvat, välillä eivät, Kujanpää miettii.

 

– Aina ei saa tyytyä vain välttävään ratkaisuun. Kokonaisvaltaisilla toimilla esimerkiksi vanhustenhuollossa tai nuorisopuolella vältetään monta ongelmaa ja säästetään samalla rahaa, sanoo Ruokoski.

 

Äly jyllää Kankaanpäässä

Haasteiden vastapainoksi Kankaanpäästä löytyy huippuosaamista, josta halutaan pitää kiinni. Älybisnes on yksi sellainen.

 

Clothing+ on maailman kärkeä älyvaatteiden kehityksessä, happi- ja typpigeneraattoreita valmistava Laser Gas oman alansa kansainvälinen huippu. Vatajankosken sähkö on taas ottanut missiokseen olla Suomen älykkäin energiayhtiö.

 

Älyn nälkä näkyy kaupungin sloganisssa Äly, taide ja hyvinvointi asuvat meillä.

 

– Asiakkaat ovat toimialalla globaaleja, ja koska Suomi on maailmalta katsottuna joka tapauksessa kaukana, Kankaanpää on hyvä paikka toimia, Väkeväinen sanoo.

Ovia pitää aukoa jokaiseen suuntaan, jotta löydämme tänne uusia yrityksiä.

Globaalisti sijainnilla ei ole suurta merkitystä, pienemmässä mittakaavassa jonkun verran. Kankaapää ei osu ihan Helsinki–Tampere–Turku-kasvukolmion sisään, mutta melkein.  

 

– Kulkuyhteydet meille ovat hyvät, ja paikkakunta on portti Pohjanmaalle. Ovia pitää aukoa jokaiseen suuntaan, jotta löydämme tänne uusia yrityksiä, sanoo Ruokoski.

 

– Kolmostie on vähän kaukana, mutta silti meille on saatu isoja työllistäjiä. Monet yritykset ovat halunneet myös pysyä täällä synnyinsijoillaan. Siitäkin on tärkeää huolehtia, sanoo Nina Väkeväinen.

 

– Mutta kun työpaikkoja tulee auki, pitää olla tarjolla tekijöitä. Sitä ei helpota se, että meiltä vietiin amk-yksikkö pois, hän muistuttaa.

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta

Kankaanpäässä on käyty viime vuosina isoimmat väännöt samoista asioista, joista kaikki kunnat keskustelevat: kuntaliitokset, palvelutuotanto ja sen ulkoistukset.

 

Prolaisten mukaan kukaan ei ole niissä oikeassa tai väärässä. Puolueet ja erilaiset arvopohjat näkyvät välillä, mutta yhteistyö on hyvää. Kankaanpään kokoisessa pienessä kaupungissa on helpompaa puhaltaa yhteiseen hiileen, koska se on pienempi.

 

– Ihan kaikesta ei aina löydy kompromissia, mutta suurimman osan asioista voi hieroa kaikkia tyydyttävästi, sanoo Kujanpää.

Puolueet ja erilaiset arvopohjat näkyvät välillä, mutta yhteistyö on hyvää.

– Ihmiset tuntevat toisensa hyvin, eikä täällä tuijoteta pelkästään puoluekantaa. Aina voi soittaa jollekin, jolta saa tietoa päätöksentekoon, sanoo Kuusisto.

 

Kujanpää ja Väkeväinen ovat nelikon konkarit, heillä on takana jo monta valtuustokautta. He lupaavat tukea tuoreemmille kasvoille.

 

– Pitää laittaa kyynisyyssuodatin päälle, Kujanpää nauraa.

 

– Pyrin siihen, etten torppaa mitään, vaikkei joku idea tunnukaan itsestä hyvältä. Kokeilla saa vanhojakin ideoita, jos ne vaikka nyt toimisivatkin, hän jatkaa.

 

Valta ja vastuu motivoivat

Kankaanpää on kaunista seutua, se on turvallinen ja viihtyisä kaupunki elää, ja kuten todettiin, siellä on loistavat vapaa-ajan mahdollisuudet. Eikö kaupungissa sitten riitä muutakin tekemistä kuin kuluttaa istumalihaksia epäkiitollisessa hommassa, jonka vaativuutta tavallinen torishoppailija ei edes aavista?

 

Pron daamit ovat eri mieltä.

 

– En halua olla niitä, jotka vain valittavat, vaan haluan olla mukana tekemässä parempaa Kankaanpäätä", perustelee Annina Ruokoski.

 

– Haluan potkia palloa yhteiseen maaliin, tiivistää Paula Kuusisto.

 

– Vaikka kaikenikäisiä tarvitaan, vanhojen pablojen lisäksi pitää olla nuorempaakin näkökulmaa, sanoo Nina Väkeväinen.

 

Katri Kujanpään perusteluissa kuuluu kokemus:

 

– Yhteistä näkemystä hakiessa kaikki ei mene aina alkuperäiseen tavoitteeseen, mutta nautin siitä, että voin muuttaa maailmaa. Jos jotain asiaa saa suunnattua sinne, mikä toimii sekä omasta mielestä että yhteisen edun kannalta, siitä saa hyvät kiksit.

 

Lue valtuutettujen esittelyt ProStooreista.