Hyppää pääsisältöön

Työsuojelu ja hyvinvointi työssä

Työsuojelu ja hyvinvointi työssä

.
isännöitsijät

Työsuojelutyön tavoitteena on taata turvalliset, terveelliset, viihtyisät ja kehittävät työolot sekä tukea henkilöstön työkykyä. On tärkeää, että työympäristö on fyysisesti ja psykososiaalisesti kunnossa. Työympäristön tilaa tulee jatkuvasti tarkkailla. Muutosten vaikutukset ennakoidaan ja epäkohdat korjataan.

isännöitsijät
Kenelle työsuojeluasiat kuuluvat
isännöitsijät

Työsuojelu on yhteistyötä ja koskee koko henkilöstöä. Jokainen on velvollinen ilmoittamaan työympäristössä havaitsemistaan puutteista työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. 

Työpaikalla laadittuja yleisiä turvallisuusohjeita on kaikkien noudatettava. Jokaisen on myös tunnettava omaa työtään koskevat määräykset ja ohjeet, tiedostettava oman työnsä ja työympäristönsä vaarat sekä osattava asianmukaiset suojautumiskeinot. Vastuu työsuojelun opastuksesta ja ohjauksesta on työnantajalla.

Työsuojelullisten näkökohtien huomioon ottaminen osoittaa hyvää ammattitaitoa. Se edellyttää myös sitä, että jokainen saa tietää riittävän ajoissa työtehtäviänsä ja työpaikkaansa koskevat muutokset.

Esimiehillä on oman toimenkuvansa ja asemansa mukainen toiminnallinen ja tuotannollistaloudellinen vastuu sekä päätösvalta työsuojeluasioissa. He arvioivat esitettyjen työsuojelutoimien tarpeen ja tärkeysjärjestyksen, päättävät tarvittavista voimavaroista ja toteutuksesta. Jos esimiehen oma päätösvalta ei ole riittävä, hänen tulee viedä asia oman esimiehensä ratkaistavaksi.

Työsuojeluvaltuutettu on työpaikan turvallisuuden asiantuntija, joka toimii toimihenkilöiden, asiantuntijoiden ja esihenkilöiden edustajana työpaikan työsuojelutoiminnassa
Näin valitaan työsuojeluvaltuutettu

Työsuojeluvaltuutettu valvoo työpaikalla henkilöstön edustajana työsuojelusäädösten toteutumista ja perehtyy työpaikkaansa koskeviin työsuojeluasioihin sekä osallistuu työpaikan työsuojeluyhteistoimintaan.

Työsuojeluvaalit järjestetään kahden vuoden välein ajanjaksolla 1.11.–31.12., ellei toisin ole sovittu. Työsuojeluvaaleista on säädetty laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta.

Työntekijät valitsevat keskuudestaan työsuojeluvaltuutetun ja kaksi varavaltuutettua, kun työpaikalla on vähintään kymmenen työntekijää. Nämä voidaan valita pienemmilläkin työpaikoilla. Toimihenkilöillä on aina oikeus valita oma työsuojeluvaltuutettu. 

.