Hyppää pääsisältöön

Joka kymmenes koulutettu asiantuntija ja esimies poissa palvelemasta Suomea

Aktia Pankki käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.
– On tuhlausta, että koulutettu väki istuu kotona työttömänä tai lomautettuna, sanoo tutkija Petri Palmu.

Joka kymmenes koulutettu asiantuntija ja esimies poissa palvelemasta Suomea

Julkaistu 12.07.2016 klo 08:00
Uutiset
– On tuhlausta, että koulutettu väki istuu kotona työttömänä tai lomautettuna, sanoo tutkija Petri Palmu.

Pron tiedote 12.7.2016

Asiantuntijoiden ja esimiesten yhteenlaskettu työttömyys- ja lomautusaste on ollut noin 9,5 % alkuvuonna 2016. Ammattiliitto Pron toimihenkilöiden työllisyystilannetta selvitti tutkija Petri Palmu. Tulokset pohjautuvat Työttömyyskassa Pron tilastoihin.

Prolaisten työttömyys on vaihdellut 7,5 ja 8,5 % välillä vuodesta 2014 lähtien. Tähänastinen huippu on koettu vuoden 2015 alkupuolella, jolloin 8,5 % jäsenistä oli työttöminä.

Vuoden 2016 alkupuolella työttömyysaste oli hieman laskussa verrattuna vuoteen 2015.

Lomautukset vaihtelevat vuodenajoittain, eniten väkeä on yleensä lomautettuna vuoden 1. neljänneksellä.

Kiertotalous ja uudet energiaratkaisut työllistävät?


Tulevaisuus näyttää nykyistä hiukan valoisammalta. Pron tekemä tilastollinen ennuste vuodelle 2017 osoittaa lievää, joskaan ei kovinkaan merkittävää helpotusta jäsenten työttömyystilanteeseen.

Keskimääräistä parempi työllisyystilanne näyttäisi ensi vuonna olevan Pohjanmaalla, Uudellamaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä.
Pron tilastoennuste arvioi, että maantieteellisesti hankalin tilanne on Etelä-Savossa, Lapissa ja Keski-Suomessa sekä Pohjois-Karjalassa.


Alhaisin työttömyysriskin ennuste ja varmimmat työpaikat ovat pankeissa, kemiassa ja energiassa. Tilastojen mukaan työpaikat rahapeliyhtiöissä ovat olleet pysyviä, mutta jää nähtäväksi, miten rahapeliyhtiöiden yhdistyminen vuonna 2017 vaikuttaa tilanteeseen.

– Energia-alalla ja kemiassa ja kiinteistöpalveluissa heijastuu ympäristö- ja energia- ja terveysteknologian kysyntä. Nämä alat vastaavat ajankohtaisiin ongelmiin, kuten uusien energia-ja ympäristöratkaisujen etsintä, tutkija Palmu sanoo.

Digitalisaatio ja globalisaatio hävittävät toimihenkilötehtäviä


Sopimusalaryhmittäin suurimpia ongelma-aloja, joilta joudutaan työttömäksi, ovat lentoliikenne, nahka-, jalkine- ja vaatetusteollisuus, ict-sektorin vuokratyöpaikat, satama- ja ahtausala sekä viestintäala.

– Digitalisaatio syö tällä hetkellä toimihenkilötehtäviä ja globalisaatio on vienyt työpaikkoja Suomesta.


Maantieteellisen alueen ja sopimusalan suhteen Suomi jakautuu aika voimakkaasti.

– On paljon sektoreita, joissa työttömyysaste on alle 5 prosenttia, mutta reilussa neljänneksessä ennuste on yli 15 %. Pahin työttömyystilanne on vuodesta 2009 lähtien ollut keskimäärin Kymenlaaksossa ja Kainuussa.

Naiset ovat miehiä useammin työttöminä ja menettävät työpaikkansa kokonaan. Miehet puolestaan lomautetaan naisia herkemmin. Osasyy on se, että miehet työskentelevät aloilla, joissa lomauttaminen on tavallista, kuten rakennusalalla.


Tarkemmat luvut näkyvät linkistä.
 

Lomautusjärjestelyt ehkäisivät työttömyyskatastrofin 2009 taantumassa

Nykyisin lomautettujen määrä on vakiintunut noin prosenttiin prolaisista. Toisin oli vuoden 2009 isossa taantumassa, jolloin lomautusaste nousi puolessatoista vuodessa nollasta korkeimmillaan 6 prosenttiin. Samaa aikaan työttömyysaste nousi vain viidestä seitsemään prosenttiin.

Lomautusjärjestelyt ehkäisivät työttömyyskatastrofin syntymisen.
Työttömyys kasvoi vähän viipeellä, vuoden 2010 puolivälissä työttömyys saavutti taantuma-ajan korkeimman tason noin 8 %.