Hyppää pääsisältöön

Monen kuukausipalkka 2 500 euroa yksityisellä sektorilla

Ammatissa Pro, palkkalaskelma
– Suomalaisten ostovoima on ollut pysähtyneessä tilassa monta vuotta ja palkkojen kasvu on ollut hidasta, kertoo Pron tutkija Petri Palmu.

Monen kuukausipalkka 2 500 euroa yksityisellä sektorilla

Julkaistu 20.08.2015 klo 14:19
Uutiset
– Suomalaisten ostovoima on ollut pysähtyneessä tilassa monta vuotta ja palkkojen kasvu on ollut hidasta, kertoo Pron tutkija Petri Palmu.

Pro Uutiset / Lähteet: Tilastokeskus ja Pron työmarkkinatutkimus 

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten säännöllisen työajan keskiansio oli 3 538 euroa kuukaudessa vuonna 2014, kertoo Tilastokeskus. Säännöllistä työaikaa tekevät miehet tienasivat keskimäärin 3 940 euroa ja naiset 3 115 euroa. Mediaaniansio yksityisellä sektorilla oli 3 135 euroa.

Keskiarvopalkkaa vähemmän ansaitsee kuusi kymmenestä

Eniten palkansaajia oli 2 500 eurosta 2 600 euroon ansaitsevien palkkatasolla sadan euron tuloluokkiin jaettuna. Keskiarvopalkkaa vähemmän ansaitsee noin 60 prosenttia palkansaajista, ja palkkajakauman huippu on noin 2 500 euron ansioissa.

Prolaisten mediaanipalkat kasvaneet 0-50 euroa vuodessa

Prolaiset naiset tienasivat vuonna 2014 keskimäärin 2 760 euroa ja miehet 3 430 euroa, selviää Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksesta.

– Suomalaisten ostovoima on ollut pysähtyneessä tilassa monta vuotta. Prolaisten mediaanipalkat ovat kasvaneet 0-50 euron vuosivauhtia. Kasvu on hidasta johtuen talouden pysähtyneisyydestä ja palkkamaltista, kertoo Pron tutkija Petri Palmu.

Miehet tienaavat enemmän iän karttuessa

Palkansaajien keskiansiot olivat suurimmat 40–44-vuotiailla, joilla ne olivat 3 860 euroa. Miesten ja naisten keskiansiot ovat nuorimmissa ikäryhmissä lähes tasoissa, mutta 25–29-vuotiaista lähtien miesten ansiot nousevat selvästi nopeammin kuin naisten ansiot, selviää Tilastokeskuksen tilastoista.

Tilastokeskuksen mukaan molemmilla sukupuolilla korkein keskiansio on ikäryhmässä 45–49-vuotiaat.

– Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan keskimäärin prolaiset naiset saavuttavat palkkahuippunsa hieman yli 50-vuotiaina, vastaavasti miesten ansiokehitys jatkuu 57-vuotiaiksi saakka, kertoo Palmu.

Palkkaero näkyy jo työuran alussa

Naisten ja miesten palkkojen ero näkyy jo työuran alussa, mutta uran edetessä myös ero palkoissa kasvaa.

–  Pron arvo- ja asennetutkimuksen mukaan miehet ovat naisia enemmän työuraorientoituneita ja kilpailuhenkisempiä. He saattavat vaatia esimerkiksi palkkaneuvotteluissa suurempaa palkkaa kuin naiset, kertoo Palmu.

Naiset taas arvottavat tutkimuksen mukaan muita tekijöitä, kuten toimivaa työyhteisöä ja sitä, että perheeseen liittyvät velvoitteet kyetään myös hoitamaan.

– Voimme miettiä, onko miehinen lähestymistapa hyväksi työyhteisölle? Se voi lisätä kilpailua ja kitkaa työyhteisön sisällä, summaa Palmu.