Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston luottamusmiehet: Kevätlukukautta tulee leimaamaan kaaos

Mies kävelee pimeässä tunnelissa eikä näe määränpäätä.
Luottamusmiehet ovat pettyneitä Tampereen yliopiston toimintaan. Tukipalveluista joutui lähtemään paljon väkeä eikä tiedetä, miten työt hoidetaan jatkossa.

Tampereen yliopiston luottamusmiehet: Kevätlukukautta tulee leimaamaan kaaos

Julkaistu 22.12.2021 klo 07:45
Uutiset
Luottamusmiehet ovat pettyneitä Tampereen yliopiston toimintaan. Tukipalveluista joutui lähtemään paljon väkeä eikä tiedetä, miten työt hoidetaan jatkossa.

Yt-neuvotteluja käyneet luottamusmiehet ovat pettyneitä Tampereen yliopiston toimintaan. Heidän mukaansa työnantaja on livennyt osasta neuvottelussa sovitusta, liittänyt uuden työn vastaanottamiseen lainvastaisen ehdon sekä kohdellut irtisanottavia ja uudelleen sijoitettavia epäjohdonmukaisesti.

Epäselvää on, mitkä työtehtävät ovat loppuneet ja miten työnantaja suunnittelee jäljelle jäävän henkilöstön selviytyvän tehtävistä. Ikävintä on, ettei neuvotteluissa päästy vuoropuheluun vaihtoehdoista yliopiston talouden tasapainottamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi.

Luottamushenkilöt arvioivat vähennysten vaarantavan yliopistojen toiminnan, koska tukipalveluista lähtee 180 työntekijää. Erityisen huolissaan he ovat koulutuksen ja oppimisen tukipalveluista, sillä rajut vähennykset vaikuttavat muun muassa henkilökohtaiseen opintoneuvontaan. Palveluiden tarvetta on huomattavasti lisännyt keskeneräinen tietojärjestelmä, jonka ongelmat ovat kaatuneet niin opiskelijoiden, opettajien kuin tukipalveluhenkilökunnankin päälle.   

Osalle irtisanotuista on tarjottu työtä uudessa opetuksen ja oppimisen keskuksessa, jonka rakentaminen alkaa vasta vuodenvaihteessa. Iso osa irtisanottavista on vastaanottanut eropaketin eli heidän työntekonsa on jo loppunut. Lisäksi vuodenvaihteessa päättyy huomattava määrä määräaikaisia työsuhteita. Luottamusmiehet arvioivat, että välttämättömistäkin tukitehtävistä on mahdoton selviytyä. Heidän mukaansa kevätlukukautta tulee leimaamaan kaaos ja epävarmuus.

Osa hallinnollisesta työstä ja opintoneuvonnasta siirtyy opettajille, mikä heikentää opetuksen määrää ja laatua.  Henkilöstövähennyksissä ei ole huomioitu opiskelijoiden kasvavan tuen tarvetta. Tuen väheneminen heikentää opiskelijoiden hyvinvointia ja heijastuu siten myös valmistumiseen.

Yliopiston työnantajamaine on pahasti kolhiintunut ja kyky kilpailla opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksesta heikentynyt.  Luottamusmiesten mielestä yliopisto vaikeuttaa omaa tulevaisuuttaan: ilman korjausliikkeitä tulokset eivät käänny tarvittavaan nousuun.